Om nu en in de toekomst gezond en goed te kunnen leven, is het belangrijk dat we op een slimme manier omgaan met afval. We moeten ons niet alleen richten op het voorkomen van de negatieve effecten van afval, maar afvalbeleid moet juist winst opleveren voor milieu, inwoners en economie.

 

Daarvoor is een andere manier van denken over afval nodig. We kunnen afval niet langer zien als iets waar je zo snel mogelijk van af wilt. Afval is een grondstof. Elke keer als afval in de verbrandingsoven belandt, is er sprake van waardevernietiging: de kostbare grondstoffen worden verbrand in plaats van herbruikt.

 

Het kabinet wil dat in 2020 75% van het afval gescheiden wordt, met als einddoel 100% afvalscheiding. Door afval te scheiden, wordt hergebruik mogelijk. Hoe willen we dat in de gemeente Oss bereiken?

GroenLinks wil dat de afvalkosten eerlijker worden verdeeld en dat inwoners alleen nog betalen voor de de hoeveelheid restafval die ze aanbieden. Met andere woorden: de vervuiler betaalt. We willen dat het de inwoners van Oss makkelijk wordt gemaakt om afval te scheiden. Dus in elke wijk komen er voorzieningen om glas, plastic, blik, luiers en drankkartons gescheiden aan te bieden. Daardoor kunnen deze grondstoffen goed worden herbruikt en hoeven inwoners die hun afval scheiden, minder te betalen.

We zijn geschrokken dat de 'gratis' zakken om plastic mee in te zamelen, jaarlijks 50.000 euro kosten. Zeker omdat sommige mensen deze zakken ook voor hele andere doeleinden gebruiken dan het inzamelen voor plastic, wil GroenLinks kijken naar meer duurzame alternatieven, zoals een container voor plastic.