weg

We gaan de klimaatcrisis radicaal aanpakken

De klimaatcrisis is de grootste uitdaging van onze tijd. GroenLinks zet daarom de aanpak van klimaatverandering in de grootste versnelling. De tijd om te wachten is namelijk voorbij. We breken met vervuilende bedrijven, we bouwen windmolens, plaatsen zonnepanelen, zorgen voor meer bomen in de gemeente en zetten vol in op energiebesparing. Zo pakken we de klimaatcrisis echt aan! 

huizenoss

Betaalbaar wonen in een groene buurt

De overheid heeft de plicht om voor huisvesting te zorgen, dat staat in de grondwet. GroenLinks wil dat iedere inwoner in Oss in een betaalbaar, groen en prettig huis kan wonen. Wat ons betreft kan dat alleen in een groene buurt. Nu is een huis handelswaar geworden en mede omdat we niet genoeg huizen hebben, rijzen de prijzen de pan uit. De gevolgen zijn niet acceptabel. Een huis is een grondrecht, geen handel. GroenLinks neemt maatregelen die de handel in huizen aan banden legt en ervoor zorgt dat investeerders geen huizen kunnen opkopen in onze gemeente.

dierboom

We gaan Oss radicaal vergroenen

Biodiversiteit staat onder druk. Onze natuurgebieden moeten uitgebreid worden en onze openbare ruimte moet zo groen mogelijk worden ingericht. Met ecologisch beheer van, onder andere, bermen keert de natuur letterlijk terug in onze straten. Daar knappen buurten enorm van op. Bewoners krijgen hierin een actieve stem en rol in hun buurt. Er worden teveel bomen gekapt. GroenLinks wil dat elke gekapte boom dubbel gecompenseerd wordt. Daarnaast moet een vergunning verplicht zijn om bomen te kappen met een omtrek breder dan 25 cm, zowel voor de gemeente als particulieren en bedrijven. Want niet kappen is natuurlijk het beste. Daarnaast planten we 10.000 bomen.