GroenLinks Oss stelde schriftelijke vragen aan het college over het beleid rond bomen, de uitwerking daarvan en de inspraak die inwoners hierin hebben.
Project Julianasingel kruispunt Dr S van Zwanenbergsingel en kruispunt Nieuwe Hescheweg
In het project Julianasingel kruispunt Dr S van Zwanenbergsingel en kruispunt Nieuwe Hescheweg was ten tijde van de inspraakavond nog niet bekend hoeveel bomen er gekapt zouden moeten worden.
- Is het college het met GroenLinks eens dat het belangrijk is om dit soort gegevens juist wel inzichtelijk te maken bij een inspraakavond?
-
-
Zo ja, hoe worden betrokkenen dan alsnog geïnformeerd?
-
-
Waarom is besloten om een inspraakavond te organiseren terwijl deze gegevens nog niet bekend waren?
De bomen ten oosten van de Meidoornlaan zouden gevaarlijk boven op de watertransportleiding staan. Dit zou pas inzichtelijk zijn geworden bij de technische uitwerking.
-
Waarom was ten tijde van de inspraakavond nog niet bekend dat de bomen ten oosten van de Meidoornlaan ‘gevaarlijk bovenop de watertransportleiding’ staan?
-
Wat houdt ‘gevaarlijk bovenop de watertransportleiding’ in?
-
Is het zo dat bomen die op een watertransportleiding staan altijd gekapt moeten worden?
-
Zo ja, waarom is dat dan zo?
-
Zo nee, waarom niet?
-
-
Zijn er meer plekken bekend in de gemeente Oss waar er om deze reden bomen gekapt moeten worden? Zo ja, om hoeveel bomen gaat het dan?
Aan de Julianasingel staat tussen de Nieuwe Hescheweg en de Hescheweg een boom met een stamdiameter van 105 centimeter.
-
Is het college het met GroenLinks eens dat deze boom monumentaal en beeldbepalend is en daarom in aanmerking komt om opgenomen te worden op de lijst bijzondere bomen Oss?
-
Heeft het college er een verklaring voor waarom dit nog niet is gebeurd?
Volgens de huidige plannen zou deze boom en nog 27 andere bomen gekapt moeten worden.
-
Biedt opname op de lijst bijzondere bomen extra mogelijkheden om deze boom en de andere getroffen bomen voor Oss te behouden?
Beleid lijst bijzondere bomen Oss
In de lijst bijzondere bomen in Oss geldt ‘Beeldbepalend’ als één van de criteria waardoor kan worden besloten of een boom in de lijst wordt opgenomen:
“Beeldbepalend; hieronder vallen de bomen met een minimum leeftijd van 50 jaar welke medebepalend én onvervangbaar zijn voor het karakter van de omgeving.”
-
GroenLinks vraagt zich af hoe wordt bepaald of een boom medebepalend en onvervangbaar is voor het karakter van de omgeving.
-
Wat voor aanpak wordt daarvoor gehanteerd?
-
Op welke wijze is deze objectief te toetsen en aan inwoners uit te leggen?
-
Daarnaast vraagt GroenLinks zich af of enkel het oordeel van de gemeente doorslaggevend is bij het vaststellen of een boom op de lijst bijzondere bomen thuishoort.
-
In welke mate wordt hierin meegewogen hoe de directe omgeving over deze bomen denkt? Met andere woorden, maakt een boom die door een inwoner wordt aangemeld meer kans om op de lijst te worden opgenomen?
-
Indien het antwoord nee is, hoe verhoudt zich dit dan tot het streven van de gemeente Oss naar actief burgerschap en overheidsparticipatie?
-
In welke mate wordt hierin meegewogen hoe onvervangbaar de boom is voor de ecologie van de directe omgeving?
Bijzondere bomen rondom het terrein van de brandweerkazerne aan de Wethouder van Eschstraat in Oss
-
Hoe komt het dat de bomen rondom het terrein van de brandweerkazerne aan de Wethouder van Eschstraat in Oss niet voldoen aan het criterium beeldbepalend?
-
Op welke wijze is vastgesteld dat al deze bomen jonger zijn dan 50 jaar?