Op het meldpunt vuurwerkoverlast zijn rond de jaarwisseling uit het hele land bijna 48.000 meldingen binnengekomen. Uit de gemeente Oss waren dit 462 meldingen. Het meldpunt sloot dinsdag om middernacht.

GroenLinks Oss deed een oproep aan het college van B&W voor vuurwerkvrije zones in natuur- en rustgebieden en in het gebied waar een vervoersverbod geldt om zo verdere verspreiding van vogelgriep te voorkomen. Uit onderzoek van de vogelbescherming blijkt dat door vuurwerk miljoenen vogels de lucht in gaan en dat brengt extra risico's met zich mee nu zoveel wilde vogels lijden aan vogelgriep. Helaas gaf het college geen gehoor aan deze oproep.

Het aantal meldingen is zowel landelijk als in Oss lager dan vorig jaar. De meeste klachten in Oss gaan, net als in voorgaande jaren over vuurwerkbommen en gevaarlijke of stressvolle situaties voor dieren:

"Lijkt wel oorlog, wat een keiharde knallen. Ramen trillen extreem."

“Er zijn blijkbaar minder meldingen dit jaar maar de vuurwerkbommen zijn ook geen vuurwerk te noemen. Het gaat zo gruwelijk hard dat het angstig is. Zorgwekkend”

"Heel de dag harde knallen. Word niks opgeruimd. Hond helemaal over de zeik. Al weken knallen niet alleen op oudjaarsdag."

“We worden gek van die knallen! De hond ligt al uren te bibberen onder de tafel!”

“Er wordt constant in en om de sloten met eenden in de omgeving Slotgracht, Hofvijver en Het Eiland vuurwerk afgestoken. Zijn niet alleen rotjes maar flinke knallen.”

Volgens GroenLinks-raadslid Dolf Warris is het vuurwerkprobleem nog niet opgelost, maar heeft de maatschappelijke discussie over vuurwerkoverlast wel tot meer bewustwording geleid. “De sociale norm rond het afsteken van vuurwerk is langzaam aan het veranderen. Mensen houden meer rekening met hun buren. Ik denk dat er nog minder meldingen komen als er vuurwerkvrije zones in Oss zouden zijn, zoals je ook ziet in andere steden in Nederland.”

GroenLinks maakt zich zorgen over vuurwerkbommen. “Vuurwerk is in de afgelopen jaren steeds zwaarder en gevaarlijker geworden. In de handen van amateurs leidt dat tot ongelukken”.

Het meldpunt vuurwerkoverlast was deze jaarwisseling voor het vijfde opeenvolgende jaar geopend. Het is een initiatief van 30 lokale GroenLinks-fracties. Ze pleiten voor meer maatregelen tegen vuurwerkoverlast. Net als onder andere de oogartsen, plastisch chirurgen, kinderartsen en verzekeraar Achmea ziet GroenLinks het liefst dat er een verbod komt op consumentenvuurwerk. Daarvoor in de plaats zou gemeente Oss een professionele vuurwerkshow moeten organiseren.