Oss zit nog een aantal jaren vast aan wat in de wandelgangen het 'wurgcontract met Attero" genoemd wordt. De regio Brabant Noord Oost is nu contractueel verplicht een gegarandeerde hoeveelheid "restafval" aan te leveren voor de vuilverbrandingsoven. Dat is voor GroenLinks een doorn in het oog. Het wordt namelijk daardoor oneconomisch om afval bij de bron te scheiden, en kostbare grondstoffen gaan verloren.

Tijdens de opinierende commissievergadering van september hield Evert van Schoonhoven een vurig betoog voor een cradle to cradle economie in Oss. Dat is een economie waarbij "afval" niet zomaar verbrand wordt, maar waarbij het gezien wordt als een verzameling waardevolle grondstoffen. Daarvoor is scheiding bij de bron, dat wil zeggen scheiding door de burgers zelf, van essentieel belang.

VDG en Trots stelde dat burgers deze verantwoordelijkheid niet zullen nemen. Van Schoonhoven noemt dat "doomdenken" en vindt dat de politiek meer moet vertrouwen op de burgers: "zij hebben zichzelf immers bewezen. Iedereen scheidt nu zijn glas en oud papier. Dat is gewoonte geworden. Mensen denken daar niet eens meer bij na".

Het streven van GroenLinks is om in 2020 een afvalloze gemeente, zodat afval geen (financiele) last meer is voor de burgers, maar zelfs een bron van inkomsten. B&W verwerken nu alle opmerkingen in een notitie de in december zal worden voorgelegd aan de Raad. GroenLinks houdt de vinger aan de pols!