Sinds 24 december is het meldpunt vuurwerkoverlast.nl weer opengesteld. Het is het derde jaar dat mensen daar overlast door vuurwerk kunnen melden. Vuuwerkoverlast.nl is een initiatief van 20 gemeentelijke en provinciale afdelingen van GroenLinks, waaronder GroenLinks oss. Schade, overlast en gevaarlijke situaties door vuurwerk kunnen gemeld worden via vuurwerkoverlast.nl.

Vorig jaar kwamen op het meldpunt bijna 90.000 meldingen binnen. Dat was 10 procent meer dan het jaar daarvoor. De Tweede Kamer besloot de afsteektijd in te korten. Op Oudejaarsdag mag dit jaar pas vanaf 18:00 uur vuurwerk worden afgestoken, dat was 10:00 uur.

Eind 2013 kwamen uit de gemeente Oss ruim 600 meldingen van vuurwerkoverlast binnen. Waarvan 495 meldingen uit de stad Oss en 72 uit Berghem. In 2013 was er meer schade door vuurwerk dan een jaar eerder. Er is voor 77.344 euro aan schade aangericht. In 2012 was dat 41.876 euro.

Naar aanleiding van de overlast in voorgaande jaren hebben ruim 30 gemeenten vuurwerkvrije zones ingesteld. Helaas was er in Oss onvoldoende politieke steun voor een voorstel van GroenLinks om vuurwerkoverlast grondig aan te pakken en daarom zijn er in Oss nog geen vuurwerkvrije zones. Wel is onder andere overeengekomen dat handhaving een hoge prioriteit heeft en dat de gemeente een flitscampagne houdt voor het melden van vuurwerkoverlast.

Via het meldpunt brengt GroenLinks in kaart of de vuurwerkvrije zones en andere lokale maatregelen effect hebben en of het inkorten van de afsteektijden tot minder overlast en schade leidt. Op plekken waar nog veel overlast is, zal GroenLinks gemeenten adviseren om volgend jaar een vuurwerkvrije zone in te stellen.

GroenLinks zet zich in voor een vrolijke en feestelijke jaarwisseling, zonder overlast en schade door vuuwerk.

Meer lezen:
Vuurwerk verbieden en in plaats daarvan grote vuurwerkshow, zeggen meeste Brabanders
Omroep Brabant 12 december 2014
Motie vuurwerkoverlast aangenomen
Motie beperking vuurwerkoverlast
initiatiefvoorstel beperking vuurwerkoverlast
GroenLinks blijft nadenken over vuurwerk
Brabants Dagblad 16 mei 2014
Reek knalt het jaar uit op één locatie: 1000 euro opgehaald voor gezamenlijke vuurwerkshow
Omroep Brabant 22 december 2014
Inwoners Reek betalen voor centraal vuurwerk
Brabants Dagblad 12 december 2014
Taskforce Tilburg stelt avondcontrole vuurwerk in
Brabants Dagblad 12 december 2014
Uden wil vuurwerkoverlast beperken
Kliknieuws 11 december 2014