Sinds 19 december is het meldpunt vuurwerkoverlast.nl weer opengesteld. Het is het vierde jaar dat mensen daar overlast door vuurwerk kunnen melden. Vuuwerkoverlast.nl is een initiatief van 30 lokale GroenLinks-fracties, waaronder GroenLinks Oss.Overlast door vuurwerk kan gemeld worden via vuurwerkoverlast.nl.

Vorig jaar kwamen op het meldpunt ruim 71.582 meldingen binnen. De klachten gaan onder meer over vuurwerkbommen, te vroeg afgestoken vuurwerk, vuurwerkschade en gevaarlijke situaties op straat. Uit de gemeente Oss kwamen 579 meldingen van vuurwerkoverlast binnen. Waarvan 457 meldingen uit de stad Oss en 71 uit Berghem.

In een aantal andere gemeenten wordt geexperimenteerd met vuurwerkvrije zones bij bijvoorbeeld kinderboerderijen en tankstations. Helaas was er in Oss onvoldoende politieke steun voor een voorstel van GroenLinks om vuurwerkoverlast grondig aan te pakken en daarom zijn er in Oss geen vuurwerkvrije zones. Het liefst zou GroenLinks zien dat vuurwerk alleen door professionals werd afgestoken. Dan zijn we af van alle overlast, schade en ongelukken.

Via het meldpunt brengt GroenLinks de omvang van het probleem in kaart. De meldingen worden verwerkt in een rapport dat begin 2016 aan de Tweede Kamer wordt aangeboden. Ook burgemeester Buijs krijgt een exemplaar van het rapport uit handen van Dolf Warris.

GroenLinks zet zich in voor een vrolijke en feestelijke jaarwisseling, zonder overlast en schade door vuurwerk.