In 2010 heeft de gemeenteraad van Oss op initiatief van GroenLinks met grote meerderheid een motie (pdf) aangenomen ter ondersteuning van een kinderpardon. Inmiddels is er een kinderpardon maar er blijken ongeveer 300 kinderen niet in aanmerking te komen omdat ze niet vallen onder rijks- maar onder gemeentelijk toezicht. Kinderen dreigen het slachtoffer te worden van regels die niet uit te leggen zijn. Als vluchtelingkinderen alleen bekend waren bij gemeenten dan tellen zij niet mee. Alleen de centrale overheid is blijkbaar belangrijk in het erkennen van problemen van mensen.

Door Gebert Lucassen

Hoe verhoudt zich dat met de decentralisatie: de gemeenten moeten toch steeds meer het portaal worden van de overheid naar de mensen? De gemeenten moeten toch steeds meer voor het welzijn gaan zorgen? Maar als kinderen alleen bekend zijn als vluchteling bij gemeente dan telt het niet, dan ben je geen “echte” vluchteling, want gemeenten zijn geen echte overheid? De gemeente is niet belangrijk genoeg als het gaat om echte issues? Hoe kun je die boodschap uitdragen als je midden in de transitie zit? Als gemeenten die rol niet kunnen nemen volgens de centrale overheid, dan vraag ik me af welke puinhoop de centrale overheid verwacht als de transitie ingevoerd is …

Als gemeenten hun groeiende rol van “welzijnsverzorger” van ALLE burgers serieus willen nemen, dan kunnen ze haast niet anders dan protesteren. Ze moeten hun mensen beschermen. Je kunt mensen horen denken ”Als de gemeente niet voor deze kinderen opkomt terwijl ze verantwoordelijk waren voor hun dossier, wat gebeurt er dan straks met mijn Wajong, met mijn demente moeder, of mijn kind dat speciaal onderwijs nodig heeft?” Dat staat nog helemaal los van de vraag of die kinderen al dan niet toegelaten zouden moeten worden: natuurlijk wel. Daarover is de meerderheid het wel eens en behoeft weinig woorden. Kinderen kun je niet het slachtoffer laten worden van bureaucratische regels. Het gaat tegelijkertijd ook om het imago en de rol die de gemeente volgens Den Haag moet hebben, maar - als het even niet uitkomt - niet krijgt.

Inmiddels hebben zo'n 300 burgemeesters de oproep tot een ruimhartig kinderpardon ondertekend. Waaronder de burgemeester van Oss. Een goed en helder signaal.