Donderdag 6 juli 2017 vragen gemeenteraadsfracties Progressief Bernheze en GroenLinks Oss de gemeenteraden van Bernheze en Oss zich uit te spreken voor de versnelde verduurzaming van de intensieve veehouderij, en tegen de oproep die de burgemeester van ’s-Hertogenbosch, namens samenwerkingsverband Agrifood Capital, aan de provincie deed.

De burgemeester deed in die oproep het verzoek aan de provincie om de plannen die vrijdag bij Provinciale Staten voorliggen, die trachten een versnelde transitie in de intensieve veehouderij in Brabant te verwezenlijken, van tafel te halen.

Progressief Bernheze en GroenLinks Oss zijn verbaasd over de oproep die namens Agrifood Capital gedaan is. Fractievoorzitters Cent van den Berg en Dolf Warris benadrukken dat Agrifood Capital geen belangenvereniging is voor ondernemers binnen de intensieve veehouderij, maar een organisatie is die van noordoost Brabant een topregio in de agrifood wil maken. Daarbij is versnelde verduurzaming binnen de sector van groot belang, zodat bodem- en waterkwaliteit verbeterd worden en gezondheidsrisico’s in onze regio flink verminderd worden. Agrifood Capital zou de versnelde verduurzaming in deze sector dan ook moeten aanjagen, in plaats van tegenwerken.