Voor het zevende jaar op rij is er een vuurwerkmeldpunt  geopend. Overlast, schade of gevaarlijke situaties door vuurwerk in de gemeente Oss kan vanaf zaterdag 1 december worden gemeld via vuurwerkmeldpunt.nl. Vuurwerkmeldpunt.nl is een initiatief van GroenLinks Oss. 

 

Voorheen was er een landelijk initiatief voor een vuurwerkmeldpunt. Dit heeft er voor gezorgd dat het bewustzijn over vuurwerkoverlast is gegroeid. Dit jaar heeft minister Grapperhaus gemeenten de bevoegdheid te geven om zelf te beslissen of hun inwoners vuurwerk mogen afsteken of niet. Rotterdam, waar in 2012 het initiatief voor een vuurwerkmeldpunt begon, heeft besloten dat vanaf de jaarwisseling 2019/2020 vuurwerk alleen is toegestaan bij professionele shows en in daartoe speciaal aangewezen zones. Ook Amsterdam heeft vergelijkbare maatregelen aangekondigd.

 In Oss is een meerderheid van de gemeenteraad van mening dat de huidige regels en handhaving voldoende zijn, ondanks de vele meldingen van overlast en de financiële schade. Daarom blijft GroenLinks Oss in kaart brengen hoeveel overlast van vuurwerk er is in de gemeente Oss.

'De gemeente Oss neemt wel maatregelen om overlast en overlast van vuurwerk tegen te gaan, maar daarmee krijgen we het probleem niet onder controle,' zegt GroenLinks-raadslid Dolf Warris. 'We gebruiken het meldpunt om in Oss te pleiten voor betere maatregelen tegen vuurwerkoverlast.'

Meldingen kunnen gedaan worden op de website vuurwerkmeldpunt.nl. GroenLinks zet zich in voor een vrolijke en feestelijke jaarwisseling, zonder overlast en schade.