Tot en met aanstaande maandag heeft Circus Belly Wien haar tent opgebouwd op het terrein van de Rusheuvel in Oss. Oss is een stad met een lange circustraditie, in het stadsarchief van Oss is daar veel over te vinden. GroenLinks waardeert de gastvrijheid van de gemeente voor circussen. GroenLinks waardeert niet de gastvrijheid voor circussen met wilde dieren. Belly Wien heeft tijgers en een giraffe. Wilde dieren in het circus is niet meer van deze tijd. Het welzijn van wilde dieren wordt in circussen ernstig aangetast. Doordat de dieren in circussen weinig bewegingsvrijheid hebben, veel stress ervaren en zich steeds in een nieuwe omgeving bevinden, worden hun instincten onderdrukt. Daardoor vertonen zij afwijkend gedrag. Er is op dit moment een wetvoorstel in de maak om wilde dieren in circussen te verbieden.

 

Zoals de dierentuinen in Nederland zich hebben ontwikkeld van hokken met dieren tot parken voor bescherming en behoud, hoort het circus zich ook te ontwikkelen tot vermaak zonder dierenleed. GroenLinks ziet dat veel circussen deze weg zijn ingeslagen, Circus Belly Wien echter niet.

Voordat dit circus naar Oss is gekomen heeft zij voorstellingen gegeven in Almelo. Daar had de gemeente nadrukkelijk laten weten aan Belly Wien dat de tijgers als circusact niet welkom waren. Tot verontwaardiging van de gemeente Almelo heeft Belly Wien zich hier niets van aangetrokken, zij is vanaf nu dan ook niet meer welkom in Almelo, totdat het circus haar beleid ten aanzien van wilde dieren in het circus heeft veranderd.

GroenLinks vraagt aan wethouder Hendrik Hoeksema om uitgebreide controle te laten doen bij het circus om te bepalen of het dierenwelzijn niet in het geding is. Verder wil GroenLinks ook dat er tijdens de voorstellingen en het transport controle is op dierenwelzijn.

GroenLinks wil een Oss dat alleen een warm welkom biedt aan circussen zonder wilde dieren.

Meer lezen:

GroenLinks vraagt om controles circus Oss
Brabants Dagblad 3 juni 2014

Belly Wien strijkt neer in Oss, mét wilde dieren
Brabants Dagblad 3 juni 2014

'Circus Belly Wien schendt afspraak'
Tubantia 3 april 2014

GL Oss tegen wilde dieren circus
Dtv 4 juni 2014

Universiteit Wageningen toont dierenleed in circussen aan
Wilde dieren de tent uit  

Wat zegt het circus?
Voor vermaak zonder dieren

GroenLinks: 'Controleer circus Belly Wien'
Regio Oss 3 juni 2014

GroenLinks Oss stelt de gemeente Oss vragen over het dierenwelzijn bij circus Belly Wien
De Sleutel 3 juni 2014