Tijdens een werkbezoek aan het Territoriaal Operatiecentrum op de Bernhardkazerne in Amersfoort kreeg koning Willem Alexander afgelopen 12 mei verslag van wat militair personeel (artsen, verpleegkundigen, verzorgenden en hygiënespecialisten) had opgedaan, als het gaat om besmetting met corona te voorkomen, in verpleeghuizen waar de militairen het vaste personeel hadden ondersteund.

De militairen zijn geschrokken van de regelmatig ontoereikende werkomstandigheden en hygiënemaatregelen die zij hebben aangetroffen. Een greep uit wat is gezien:

  • Geen aparte ruimte voor hulpverleners na het helpen van besmette bewoners,
  • Geen of slecht gebruik van mondkapjes,
  • Geen ingerichte looproutes,
  • Geen constante ontsmetting van werkplekken,
  • Onduidelijke instructies voor personeel hoe er veilig gewerkt kan worden,
  • Slechte ontsmetting van schoonmaakmateriaal.

Toen GroenLinks Oss dit hoorde heeft raadslid Dof Warris meteen vragen gesteld aan het Osse college van burgemeester en wethouders. GroenLinks wil weten of er in Oss vergelijkbare dingen in de Osse verpleeghuizen aan de orde zijn. Personeel dat werkt binnen onze verpleeghuizen moet volgens GroenLinks optimaal beschermd zijn tegen corona. Zo vermijden we zoveel mogelijk risico’s voor het personeel zelf en voor de mensen waarmee zij werken.

GroenLinks is benieuwd of onze burgemeester en wethouders goed op de hoogte zijn van wat er binnen onze verpleeghuizen speelt. GroenLinks heeft om snelle beantwoording gevraagd. Op 4 juni 2020 vindt er in Oss een coronadebat plaats, voor die tijd wil GroenLinks een duidelijke reactie op haar vragen hebben.