De fracties van GroenLinks in Brabantse gemeenteraden zijn verbaasd over de lobby van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) tegen de Wet Open Overheid, die 19 april jl. in de Tweede Kamer is aangenomen. De fracties willen weten of de VNG dat met medeweten en met instemming van hun College van B&W doet.
Op dinsdag 19 april nam de Tweede Kamer de initiatiefwet Wet Open Overheid aan van Linda Voortman (GroenLinks) en Steven van Weyenberg (D66). Op basis van de wet krijgen burgers, journalisten en onderzoekers meer toegang tot informatie van de overheid. Daarnaast gaan overheden meer informatie uit zichzelf openbaar maken. Bovendien wordt er een halt geroepen aan personen die Wob-verzoeken indienen voor financieel gewin. De Wet Open Overheid moet in de plaats komen van de Wet Openbaar Bestuur.
In Vrij Nederland (https://www.vn.nl/hoe-de-machtigste-lobby-deze-week-een-smadelijke-nederlaag-leed/) valt te lezen dat onder andere de VNG namens Nederlandse gemeenten een flinke lobby voerde tegen de Wet Open Overheid en ook van plan is om die actief bij de Eerste Kamer te lobbyen tegen het wetsvoorstel. Ook GroenLinks Oss stelde hierover schriftelijke vragen aan het College van B&W:
Geacht college,
Op dinsdag 19 april jongstleden nam de Tweede Kamer de initiatiefwet Wet Open Overheid aan van Linda Voortman (GroenLinks) en Steven van Weyenberg (D66). Op basis van de wet krijgen burgers, journalisten en onderzoekers meer toegang tot informatie van de overheid. Daarnaast gaan overheden meer informatie uit zichzelf openbaar maken. Bovendien wordt er een halt geroepen aan personen die WOB-verzoeken indienen voor financieel gewin. De Wet Open Overheid moet in de plaats komen van de Wet Openbaar Bestuur. In Vrij Nederland (https://www.vn.nl/hoe-de-machtigste-lobby-deze-week-een-smadelijkeneder…) valt te lezen dat onder andere de VNG namens de Nederlandse gemeenten een flinke lobby voerde tegen de Wet Open Overheid en ook van plan is om actief bij de Eerste Kamer te lobbyen tegen het wetsvoorstel. Dat verbaast GroenLinks. We hebben daarom de volgende vragen aan het college:
1. Klopt het dat de VNG namens de Nederlandse gemeentes een lobby voerde tegen de wet?
2. Klopt het dat die lobby nu gericht gaat worden op de Eerste Kamer?
3. Waarom voert de VNG die lobby en is het college hiervan op de hoogte gesteld?
4. Wat vindt het college van die lobbyactiviteiten?
5. Doet de VNG die lobbyactiviteiten ook namens de gemeente Oss? Zo ja, heeft de gemeente Oss daarmee ingestemd? Zo ja, waarom?
6. Is het college bereid richting de VNG uit te dragen deze lobby niet te steunen?
Namens GroenLinks,
Dolf Warris