Vandaag meldde de Provincie Noord Brabant dat Oss één van de gemeenten is waar de meeste milieu-overtredingen door agrarische bedrijven plaatsvinden. Al langer heerste het vermoeden dat enkele bedrijven in de regio het niet zo nauw namen en Lucassen is daarom blij dat er nu duidelijkheid is over de omvang van het probleem. Meer dan de helft van de boeren is in overtreding. Zijn vraag is nu: “hoe gaat de gemeente het oplossen?”

Met name op het gebied van de luchtwassers vinden veel overtredingen van de regels plaats. Die filters dienen niet alleen ter voorkoming stank, ze filteren ook kankerverwekkende fijnstof, stikstof en ammoniak uit de lucht. Dit is essentieel voor de volksgezondheid en belangrijk ter bescherming van de mooie Osse natuurgebieden.

Lucassen stelt dat in eerste instantie de boer verantwoordelijk is voor de naleving van de regels, maar als die (bewust of onbewust) niet aan de vereisten voldoet, dan is natuurlijk de gemeente verantwoordelijk voor de handhaving : “heel terecht dat de provincie Oss daarop wijst”.  De twee belangrijkste vragen aan het college zijn dan ook: is er een verbeterplan? En gaat de wethouder praten met de ZLTO?

Kijk naar de uitzending van D-TV waar Lucassen dit nader toelicht.

Volg het verloop van de discussie op de voet via twitter