GroenLinks roept inwoners van de gemeente Oss op hun mening te geven over de groenomvorming: plantsoenen en perken worden in de gemeente op grote schaal vervangen door gras om kosten te besparen.

Waarom een meldpunt?
Het zal niemand ontgaan zijn dat de gemeente Oss is begonnen met het omvormen van groen in de openbare ruime. Als burgers niet overgaan tot zelfbeheer, dan veranderen honderden plantsoenen (in totaal 13 hectare) in gras.

Zelfbeheer

Bewoners kunnen alleen of samen met buurtgenoten het onderhoud voor hun rekening nemen. Dan blijft het plantsoen bestaan. Dit zelfbeheer geldt niet alleen voor plantsoenen, maar is ook mogelijk voor andere delen van het openbaar groen.

Bezuinigingsmaatregel die slecht uitpakt

Deze maatregel is een bezuiniging. Het bespaart jaarlijks 200.000  euro op het onderhoud van openbaar groen. In juni 2013 is met de uitvoering begonnen en daar kwamen veel verontruste reacties van inwoners op. Zij zagen mooie planten en struiken zomaar verdwijnen. GroenLinks heeft tijdens de raadsvergadering van 27 juni VVD- wethouder de Bruin gevraagd te stoppen met het veranderen van plantsoenen in grasvelden. GroenLinks wilde graag een periode van bezinning om te onderzoeken hoe het beter kan. Helaas weigerde de wethouder op ons verzoek in te gaan.

Mening inwoners belangrijk

Wij willen graag de mening van onze inwoners weten. Wat merkt u in u omgeving van het nieuwe groenbeleid? Bent u hierover tevreden of ziet u het liever anders? Hebt u ervaring met initiatieven van zelfbeheer en de hulp die gemeente daarbij geeft? Heeft u misschien een beter idee?

Na reacties alternatief plan

De reacties op ons meldpunt wil GroenLinks gebruiken om een alternatief plan te ontwikkelen voor de gemeenteraad. Met dit plan willen we op zo’n manier bezuinigen dat er niet minder, maar meer biodiversiteit zal zijn. We gaan voor een groener Oss!

 

Mail uw reactie naar: 

GroenlinksOss@gmail.com