De gemeente Oss krijgt een nieuw bomenbeleid. GroenLinks maakt zich zorgen voor de gevolgen daarvan en roept inwoners op om van zich te laten horen. De bomen in kernen en wijken worden vogelvrij en in het buitengebied moeten 1500 bomen verdwijnen. Volgens de nieuwe plannen het liefst door ze te kappen.

De bomen zouden weg moeten omdat ze niet passen in het landschapstype en omdat ze slecht zouden zijn voor weidevogels. De wethouder stelt in de stukken dat de bomen weg moeten omdat Oss zich anders niet houdt aan het weidevogelconvenant de Beerse overleat (1997):

"(Alle) bomen behouden in het komgebied is zeer nadelig voor de weidevogelstand. We houden ons dan ook niet aan onze afspraken; het weidevogelconvenant Beerse Overlaet."

In het weidevogelconvenant staan echter geen afspraken over het kappen van 1500 bomen. Er is wel afgesproken om open gebied open te houden, maar verder wordt er vooral gesproken over het toevoegen van bomen in het buitengebied.

Uit navraag bij de provincie blijkt dat dit convenant geen status meer heeft. Waarom zou de gemeente Oss 1500 bomen moeten omhakken vanwege een convenant dat geen status meer heeft? Tijdens de commissievergadering wist wethouder van der Schoot ineens niets meer over het weidevogelconvenant. Hij had ook nog niet met weidevogel-deskundigen overlegd.

Waarom zouden de bomen dan wel omgehakt moeten worden? Is het buitengebied van Oss nog niet open genoeg? Kost het onderhoud van deze bomen teveel? Klagen boeren over schaduw op hun akkers? Het blijft gissen naar de werkelijke beweegredenen.

Het gaat GroenLinks veel te ver om 1500 bomen te kappen in gebieden waarvan niet eens bekend is of er weidevogels zitten. De bomen hebben een ecologische waarde en hebben een gunstige invloed op het klimaat. Het kost jaren voor een boom om te groeien, dat krijg je niet zomaar terug.

Waar andere gemeenten hun bomen koesteren en zelfs klimaatbomen planten, staan we in Oss aan de vooravond van een massale bomenkap. Het is gelukkig nog niet te laat. Tot 15 februari kunnen mensen aan de gemeente laten weten wat ze van deze plannen vinden. GroenLinks roept iedereen met een hart voor bomen op om dit te doen. Mail voor 15 februari naar bomen@oss.nl of stuur een brief naar Gemeente Oss, Postbus 5, 5340 BA Oss. De plannen zijn hieronder te downloaden en meer achtergrondinformatie lees je hier en hier.

Bomen, richtlijnen hinder en overlast (pdf)

Bomenstructuurplan (pdf)

Opinienota structuurplan bomen (pdf)