GroenLinks dient in de raadsvergadering van 30 maart samen met PvdA en SP een motie in om meer inzicht te krijgen in de achterstanden van Omgevingsdienst Brabant Noord. De Omgevingsdienst hoort te controleren of de regels op het gebied van milieu en veiligheid worden nageleefd. Daarmee heeft de omgevingsdienst een belangrijke rol in het borgen van onze veiligheid en gezondheid in onze woon-, werk-, en leefomgeving. Uit beantwoording van vragen bleek dat de omgevingsdienst al 3 jaar 60% van de controles niet volgens planning uitvoert.

Gelukkig worden de bedrijven met een hoge milieurisico wel volgens schema gecontroleerd, maar dat neemt niet weg dat er een hoop blijft liggen. Zeker in de gemeente Oss met veel veehouderijen is dat zorgelijk. De kwaliteit van bodem en water zijn in onze gemeente slecht door sterke vermesting van de bodem met stikstof en fosfaat. Ook geurhinder is een groot probleem. En juist met controle van dit soort zaken loopt de omgevingsdienst achter. Zo hebben we dus onvoldoende informatie of de problemen met bodem, water en geur komen door verkeerd beleid of dat de problemen ontstaan omdat de vergunningen onvoldoende worden nageleefd door gebrek aan toezicht en handhaving.

Daarom dient GroenLinks vanavond de volgende motie in:

Motie achterstanden Omgevingsdienst Brabant Noord   

De raad van de gemeente Oss in vergadering bijeen op 30 maart 2017,

Constaterende dat:

  • De Omgevingsdienst Brabant Noord  in 2016 in de gemeente Oss 60% van de controles niet heeft uitgevoerd.

  • Er al voor het derde achtereenvolgende jaar een achterstand is in de uitvoering van taken door de Omgevingsdienst Brabant Noord.

  • In de kadernota niets vermeld staat over deze achterstand en het Algemeen Bestuur van de Omgevingsdienst Brabant Noord de gemeenteraad van Oss niet proactief over deze achterstand heeft geïnformeerd.

Overwegende dat:

  • De Omgevingsdienst Brabant Noord  een belangrijke rol heeft in het borgen van onze veiligheid en gezondheid in onze woon-, werk-, en leefomgeving.

  • De Telos meting uitwijst dat het ecologisch kapitaal van de gemeente Oss slecht scoort en dat met name de kwaliteit van bodem en water en geurhinder problematisch zijn.

  • De raad van de gemeente Oss onvoldoende door de Omgevingsdienst Brabant Noord op de hoogte wordt gehouden om te kunnen afwegen of er moet worden bijgestuurd.

 

Draagt het college op:

  • Het Algemeen Bestuur van de Omgevingsdienst Brabant Noord de opdracht te geven de achterstand van 2014, 2015 en 2016 voor de gemeente Oss in kaart te brengen en daarover aan de gemeenteraad van Oss te rapporteren.

  • Het Algemeen Bestuur van de Omgevingsdienst Brabant Noord de opdracht te geven om half jaarlijks, in elk geval totdat de achterstand volledig is weggewerkt, te rapporteren aan de gemeenteraad van Oss over de stand van zaken wat betreft de uitvoering van haar taken.