GroenLinks is enthousiast over het project Stadse Boeren. Stadse boeren brengen ons eten weer heel dichtbij in de vorm van stadslandbouw. Ze zorgen voor meer groen in bebouwde gebieden en voor meer biodiversiteit. Ze bewerken de grond zonder kunstmest of gif. En naast dat hun tuinen in Oss groeien en bloeien zorgt het project Stadse Boeren er ook voor dat buurtbewoners elkaar leren kennen en samen dingen doen. Stadslandbouw blijkt een geweldig sociaal smeermiddel. Uit de contacten met Stadse Boeren kwam altijd naar voren dat ze erg enthousiast waren over de samenwerking met de gemeente Oss. En ook de wethouder leek erg enthousiast over dit project. Het is dan ook verontrustend dat de Stadse Boeren nu aangeven dat de samenwerking met de gemeente Oss lijkt spaak te lopen.

Door Ester Bos

Juist in een tijd waarin de gemeente Oss kiest voor burgerparticipatie of overheidsparticipatie moet de gemeente op zoek naar een nieuwe rol. De gemeente moet veel meer een partner worden van de inwoners. Natuurlijk is dat een proces van vallen en opstaan. Daarom is het extra belangrijk dat er van samenwerking met de Stadse Boeren geleerd wordt, zodat we hier ons voordeel mee kunnen doen bij andere burgerinitiatieven. En natuurlijk is het voor de Stadse Boeren ook belangrijk dat de samenwerking weer wordt opgepakt en gezamelijk wordt uitgewerkt. Zodat hun tuinen de hele gemeente Oss verder kunnen vergroenen. Daarom dienen we vandaag samen met de PvdA de volgende motie in:

Motie Stadse Boeren als proef voor kracht van samenleving

Constaterende dat:
• Kracht van de samenleving een overkoepelend thema is in de programmabegroting en een belangrijke rode draad in het coalitieakkoord.
• Thema's als burgerparticipatie, burgerinitiatief en de veranderende relatie tussen de overheid en de samenleving hoog op de agenda staan.
• Het thema kracht van de samenleving van grote invloed is op de werkwijze van de gemeente Oss in de komende jaren.
• De wethouder bij het behandelen van de programmabegroting heeft uitgesproken dat biodiversiteit onderdeel is van het beleid van klimaatadaptatie en dat biodiversiteit een speerpunt is in de programmabegroting.
• Stadslandbouw past bij de duurzaamheidsambities van de gemeente Oss en het Stadse Boeren Oss project tot op heden zeer succesvol is gebleken en van die ervaringen geleerd kan worden.
• Uit de evaluatie van het project ‘bewoners beheren de buurt’ naar voren komt dat inwoners aangeven dat ze structureel steun en begeleiding nodig hebben en dat zien als een wezenlijk onderdeel.

Overwegende dat:
• De gemeenteraad de motie right to challenge heeft aangenomen waardoor nieuw beleid wordt gemaakt waarbij inwoners het recht krijgen om de gemeente uit te dagen om taken van de gemeente over te nemen en/of te verbeteren.
• Het te verwachten is dat als inwoners de gemeente uit dagen, ze dat niet doen omdat ze tevreden zijn met bestaande afspraken/beleid maar dat ze juist met nieuwe ideeën en voorstellen zullen komen.
• Het college nog geen concrete plannen heeft voorgelegd om de biodiversiteit te vergroten of iets te doen aan klimaatadaptatie.
• De Stadse Boeren ambitieuze plannen hebben om de biodiversiteit in de gemeente Oss te vergroten en gericht bezig zijn met klimaatadaptatie.
• De plannen van de Stadse Boeren passen bij de duurzaamheidsambities van de gemeente Oss.

Draagt het college op om:
• Bij burgerinitiatieven de houding ‘Ja, tenzij’ te hanteren en samen met inwoners te zoeken hoe de gemeente een gelijkwaardige partner kan zijn van inwoners.
• Als burgerinitiatieven iets van de gemeente vragen dat naar de mening van het college te ver afwijkt van het huidige beleid van de gemeente Oss, dit aan de gemeenteraad voor te leggen.
• Het gesprek met de Stadse Boeren te hervatten met drie doelen:
o 1. De kracht van de samenleving te vergroten.
o 2. Zoveel mogelijk ambities op het gebied van duurzaamheid, klimaatadaptatie en biodiversiteit te verwezenlijken.
o 3. De samenwerking met de Stadse Boeren te zien als proef voor kracht van de samenleving en de zaken die hieruit geleerd worden te rapporteren aan de gemeenteraad.

GroenLinks, Dolf Warris

PvdA, Ehssane Gounou