Het kabinet wil fors bezuinigen op de zorg die mensen aan huis krijgen. Dat kost veel banen in de thuiszorg, terwijl mensen het liefst hun vertrouwde zorgverlener willen houden.

Ook de gemeente Oss wordt geconfronteerd met deze bezuinigingen. Het is echter nog niet duidelijk hoeveel er bezuinigd moet worden. Toch wil het college in 2014 al ervaringen opdoen met een systeem voor toetsing en monitoring van een nieuwe wijze van werken voor de huishoudelijke hulp. Hiervoor wil het een pilot-project starten waarbij 600.000 euro wordt bezuinigd. Dit geld, dat bedoeld is voor de zorg van hulpbehoevende mensen, gaat dankzij de pilot naar de zorginstanties die het mogen gebruiken voor o.a. scholing.

Zo wil men goed voorbereid zijn op 2015 omdat er dan echt bezuinigd zal moeten worden. In de pilot wordt totaal niet meegenomen wat de gevolgen voor de mensen, de zorgvragers zijn. Het is van groot belang dat kleinschalige zorg bij mensen thuis goed is geregeld. In de pilot is vooral aandacht voor de compensatie van de zorginstanties. De zorgvragers en de thuiszorgmedewerkers zien daar niets van terug. Het gevaar bestaat dat mensen daardoor eerder zwaardere (en duurdere) zorg nodig hebben en dat mantelzorgers overbelast raken.

GroenLinks is een petitie gestart tegen de bezuinigingen in de zorg. Lees meer en teken de petitie.