De komende jaren gaat er door de WMO, de Jeugdwet en de Participatiewet veel veranderen. De overheid zal van burgers veel meer eigen inzet, eigen regie en maatschappelijke participatie verwachten. Daardoor zal er veel van vrijwilligers en mantelzorgers gevraagd gaan worden.

Door Ester Bos

GroenLinks vindt dat dit van twee kanten moet komen. Als de overheid meer van burgers verwacht, moeten ze ook meer te zeggen krijgen over de manier waarop we dingen regelen. Een participatiesamenleving kan alleen succesvol zijn als mensen echt zeggenschap hebben en de overheid hen ziet als een onmisbare partner. Mensen weten zelf het beste waar ze behoefte aan hebben en hoe ze dit het beste in hun eigen buurt kunnen organiseren.

Daarom dient GroenLinks een motie in om het recht van inwoners om het heft in eigen handen te nemen te verankeren: Right to Challenge. We willen dat inwoners van de gemeente Oss georganiseerd de gemeente mogen uitdagen om (een deel) van de zorg van de WMO die door de gemeente wordt geleverd, zelf beter uit te voeren dan dat de gemeente dat doet. Bijvoorbeeld via een eigen zorgbedrijf of zorgcoöperatie. Als mensen dingen op hun eigen manier mogen regelen, wordt de dienstverlening beter, gaan de kosten omlaag en raken we meer verbonden met elkaar.

Alleen als we eigen initiatief belonen en eigen kracht versterken kan je pas echt spreken van de participatiesamenleving.

Meer lezen:
De participatiesamenleving, maar dan anders.