Maandag 7 december organiseert GroenLinks Oss, samen met GroenLinks Den Bosch en Progressief Bernheze een ronde tafel over het lokaal opwekken van schone energie door energiecoöperaties. De rondetafel wordt gehouden in het gemeentehuis van Oss en begint om 19.30 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Door Ester Bos

De laatste jaren worden er op steeds meer plaatsen energiecoöperaties opgericht. Deze coöperaties ontstaan omdat mensen zelf samen hun energie willen opwekken en energie willen besparen. Fossiele energie zorgt voor grote (klimaat)problemen en raakt op. Waarom zou je moeten wachten totdat grote energiebedrijven eindelijk eens veranderen als je het ook zelf kan doen?

Wij ondersteunen deze ontwikkeling van harte. Energiecoöperaties kunnen ervoor zorgen dat de overgang naar schone energie versnelt. Het geeft mensen de kans om zelf het heft in handen te nemen en het op hun eigen manier en op hun eigen voorwaarden te regelen. Als mensen samen aan iets werken in de vorm van een coöperatie dan zorgt het er ook voor dat inwoners elkaar beter en op een andere manier leren kennen. Er ontstaat een nieuwe samenhang. Aan energie kan veel geld worden verdiend, zeker aan windmolens. Het levert veel op als die winst door een energiecoöperatie verder geïnvesteerd wordt in het opwekken van schone energie en energiebesparing. Dan wordt het een investering in onze eigen leefomgeving, een investering in ons zelf.

Regelgeving van gemeente, provincie en rijk is nog niet goed afgestemd op energiecoöperaties Regelgeving lijkt nu vooral gericht op grote energieleveranciers. Er worden kleine stapjes gezet. Zo is het dankzij de postcoderoos wel mogelijk om (zonne)energie op te wekken op andermans dak. Maar toch is het nog nodeloos ingewikkeld.

Voor GroenLinks Oss, GroenLinks Den Bosch en Progressief Bernheze is het belangrijk om erachter te komen hoe we energiecoöperaties zoveel mogelijk  in hun kracht kunnen zetten. Aan de andere kant is het voor energiecoöperaties ook belangrijk om te weten wat werkt en ervaringen met andere coöperaties uit te wisselen. We hopen dan ook dat deze rondetafel aan alle gasten veel voeding zal geven.

Wil je aanschuiven bij onze rondetafel? Mail dan naar warristerhorst@Gmail.com

Datum: maandag 7 december 2015
Locatie: Gemeentehuis in Oss