Stem 21 maart tegen de mestfabriek

Oss haalde opgelucht adem toen de rechter de plannen voor de grootste mestfabriek van Europa op industrieterrein Elzenburg afkeurde. Maar ondertussen worden er weer nieuwe plannen gesmeed voor een mestfabriek in Oss. Inwoners en ondernemers zullen ernstige overlast ondervinden van een dergelijke fabriek. Een mestfabriek geeft verspreiding van virussen, bacteriën en infectieziekten. Het geeft risico op allerlei gezondheidsklachten en zorgt voor meer fijnstof. Groenlinks is de enige partij waarbij zowel de Osse als de provinciale fractie tegen een mega mestfabriek in Oss is.

 GroenLinks vindt dat de oplossing niet gezocht moet worden in mestverwerking, want dat is symptoombestrijding. De oplossing ligt bij de bron. Het Oss, het Brabantse, het Nederlandse en het Europese veeteeltbeleid. Daar is iets heel erg mee mis als wij met zo'n enorm mestoverschot zitten. Er zijn teveel dieren. En niet alleen maar in de Peel, maar ook in Oss. Dat probleem los je niet met mestfabrieken op. GroenLinks vindt dat we onze verantwoordelijkheid moeten pakken voor onze inwoners, onze ondernemers, onze dieren, onze lucht, onze bodem en onze gezondheid. Het moet Europees, landelijk, provinciaal en zeker lokaal opgepakt te worden. Oss moet stappen nemen waardoor ondernemers die op een duurzame diervriendelijke manier willen werken, de steun krijgen die ze verdienen. Zodat we veeteelt stimuleren die in balans is. Doorgaan met de huidige koers betekent nog veel meer mestfabrieken.

We zijn blij dat de gemeenteraad zich heeft uitgesproken tegen mestbewerking op industrieterrein Elzenburg. Maar helaas sluiten coalitiepartijen VDG-CDA-VVD de komst van de mestfabriek nog steeds niet volledig uit. Alleen Beter Oss, GroenLinks, PvdA en SP zijn in alle gevallen tegen de mestfabriek. Het Osse Front Tegen De Stront roept inwoners op om op 21 maart tegen de mestfabriek te stemmen en zal op woensdag 14 maart om 15.00 uur samen met de partijen die er alles aan willen doen om de mestfabriek tegen te houden een protestactie houden in Speelparadijs Pannenkoekhuis “De Oude Maas”. Iedereen die zich zorgen maakt over deze mega mestfabriek is van harte welkom.

Tijd: 14 maart, 15.00 uur

Locatie: Speelparadijs Pannenkoekhuis “De Oude Maas”, Ossestraat 11, Macharen