De afgelopen periode hebben inwoners van de gemeente Oss bomen kunnen aanmelden via de website www.mijnboomisbijzonder.nl

Er zijn 28 plekken aangemeld waar bijzondere bomen staan, goed voor ongeveer 100 bomen. Duidelijk uit de actie werd dat bomen niet alleen belangrijk zijn voor het aanzicht van een wijk/straat maar ook emotionele waarde hebben, belangrijk zijn voor schaduw en woonplaats zijn van bijzondere vogels en insecten. Deze resultaten zijn voor GroenLinks reden om te pleiten voor een ander bomenbeleid met onder andere het recht om bomen oud te laten worden en het verplicht stellen van een kapvergunning.

Oss heeft beleid dat voor meer bomen moet zorgen. Op papier. Want volgens de laatste cijfers is het aantal bomen in Oss afgenomen. GroenLinks wordt dan ook regelmatig benaderd door mensen die worden opgeschrikt omdat er bij hen in de buurt een boom wordt gekapt. Of omdat ze willen dat de bomen in hun buurt beter beschermd worden. Één inwoner zegt:

“De weinige bomen die de kaalslag aan de overkant van mijn straat hebben overleefd moeten ABSOLUUT op de lijst bijzondere bomen”

Via de website www.mijnboomisbijzonder.nl kunnen inwoners nog steeds bomen aanmelden. De verdere (uitgebreide) procedure om tot plaatsing op de ‘Lijst bijzondere bomen’ te komen zal worden gevolgd door GroenLinks. Dit maakt het makkelijker voor inwoners om hun bomen aan te melden.

 

Onderaan de pagina is de tussenrapportage bomen te downloaden.