Lees hier het verslag van het gesprek dat GroenLinks voerde met informateur Jan Heessels.

Aanwezig namens GroenLinks: De heer Dolf Warris, de heer Gebert Lucassen, mevrouw Ester Bos



Welke combinatie van partijen ziet uw partij op basis van de uitkomsten van de verkiezingen en de opdracht aan de informateur in het duidingsdebat als de meest logische om een nieuw college te vormen?

Bij de vorming van een nieuwe coalitie moet van de inhoud worden uitgegaan, het is niet alleen een kwestie van zetels tellen. Er moet een stabiel College komen, in cijfers, maar er moet ook draagvlak zijn in de Osse samenleving. Een krachtig team is noodzakelijk. 21 of meer zetels past bij de cijfermatige definitie ‘stabiel’.

Het is ook belangrijk dat er een goede gemeenteraad is. Dus bij het samenstellen van een coalitie moet ook gekeken worden naar wat het betekent voor het functioneren van de gemeenteraad.



GroenLinks is voorstander van een raadsprogramma. De positie van de gemeenteraad is de afgelopen periode sterker geworden, o.a. door het nieuwe vergaderstelsel (meer opiniërende

besprekingen).

Het hart van de nieuwe coalitie zal gevormd worden door VDG en CDA. Om dit centrum heen zal een college gevormd kunnen worden. Beide partijen zijn stabiel, hebben tijdens de verkiezingen gewonnen en afgelopen college goed gepresteerd. Van daaruit kun je verder bouwen.



GroenLinks is van mening dat het bij Beter Oss en D66 de vraag is of met deze twee partijen de stabiliteit van een nieuw College geborgd is. Met name op de punten bestuurskracht en samenhang in de fractie heeft GroenLinks twijfels.

Voortzetten van het huidige college met twee grote verliezers (VVD en PvdA) is niet logisch volgens GroenLinks.

GroenLinks heeft laten zien dat GroenLinks een stabiele factor is in de Osse politiek. De partij is wel klein en stelt zich bescheiden op. GroenLinks zou een goede rol kunnen spelen om een stabiel College te kunnen vormen. Samen met de PvdA zijn ze goed voor 3 zetels. GroenLinks heeft een lijstverbinding met de PvdA, het zou dus mogelijk zijn om deze drie zetels in te brengen in een coalitie.

VVD heeft veel zetels verloren, ze hebben het meeste verlies geleden. Direct na de verkiezingen is er nog gedoe geweest over de verkiezingsuitslag door ongelukkige ronselbeschuldigingen richting SP. GroenLinks vindt dat schadelijk voor het aanzien van gehele politiek. Vooral door de reactie van het bestuur van de VVD zet GroenLinks vraagtekens bij de partijbestuurlijke kracht van de VVD. Dit zou voor instabiliteit kunnen zorgen mocht de VVD mee gaan doen aan een college.



De coalitie VDG, CDA en SP moet volgens GroenLinks serieus onderzocht worden.

Welke punten / aandachtsgebieden moeten in ieder geval aan de orde komen? Met andere woorden wat zijn uw kernpunten?



De transities zijn de komende jaren belangrijk. GroenLinks is van mening dat een progressieve factor in de coalitie hoort te zitten. De partijen in het College zullen duidelijke overeenstemming moeten hebben over de decentralisaties/transities. Wethouder Peters heeft bewezen dit dossier aan te kunnen, GroenLinks denk dat de portefeuille transities over 2 wethouders verdeeld moet

worden.



De economische ontwikkeling van Oss. Wethouder Hoeksema heeft de afgelopen periode veel aandacht besteed aan duurzaamheidsaspecten. Het nieuw te vormen college zal deze lijn voort

moeten zetten.

Burgerbetrokkenheid: Inwoners moeten meer betrokken raken met de politiek, burgerinitiatieven moeten aangemoedigd worden. Transparante politiek is een speerpunt van GroenLinks. Met name vanwege de komende transities en de daarbij horende bezuinigingen is het belangrijk om te investeren in de betrokkenheid van inwoners. Initiatieven zoals G1000 moeten opgepakt worden.



Op voorhand heeft GroenLinks geen breekpunten. Dit past ook niet bij het volume van de partij op dit moment.



Oss moet een college en raad hebben die kunnen samenwerken en er moet verbondenheid zijn. GroenLinks wil graag een rol in het college vervullen.

De verhoudingen zijn goed. Ook als kleine partij kun je makkelijk verbindingen leggen. Het is belangrijk dat deze goede verhoudingen blijven bestaan.

Bestuurlijke kracht heeft te maken met de wisselwerking tussen bestuurder met zijn partij, maar ook met de wisselwerking tussen het college en de gemeenteraad. Het gaat uiteindelijk om de mensen die het doen. Dus ook de samenwerking binnen het college en de samenwerking met de ambtenaren is belangrijk.

Oss heeft nu 4 wethouders. Dat is weinig voor de taakstelling van het college. GroenLinks denkt aan een formatie van 5 tot 5,5 wethouders. Deze hoeven niet allemaal fulltime ingevuld te worden. Het nieuwe College moet een echt team zijn die de kracht heeft om goed te besturen. Het aantal wethouders hangt ook af van het aantal partijen dat deelneemt in het college.