GroenLinks vindt het van groot belang dat het bestuur van de gemeente Oss plaatsvindt op basis van een vertrouwensband tussen raad en college. Dat vertrouwen heeft een deuk opgelopen door de manier waarop het formatieproces heeft plaatsgevonden. GroenLinks heeft in het duidingsdebat laten weten dat openheid en transparantie belangrijk zijn om een vertrouwensbasis te bouwen. Van die openheid en transparantie is nauwelijks iets terecht gekomen. GroenLinks heeft dat al eerder en vaker laten weten.
Door Dolf Warris
Het coalitieakkoord spreekt over in vertrouwen verder gaan met de verbinding tussen college en raad. Daarmee kan je er echter niet automatisch vanuit gaan dat dat vertrouwen er al is. GroenLinks is dan ook blij met de uitspraken van wethouder den Brok in de vergadering van 2 januari: hij geeft aan dat hij wil investeren in dat vertrouwen.
GroenLinks vindt het opvallend dat in het coalitieakkoord bepaalde onderwerpen niet of nauwelijks aan de orde komen. Duurzaam komen we maar vier keer tegen, over communicatie niets, het woord ZZP klinkt niet, bij mobiliteit vinden we het woord haven niet en de duidelijke ambitie van het vorige college op weg naar een duurzaam energieneutraal Oss is afwezig. Onderwerpen als millenniumdoelen en FairTrade gemeente komen niet in het coalitieakkoord voor.
Hoe kan het coalitieakkoord spreken van de wens van meer betrokkenheid van de burgers en hogere opkomst bij verkiezingen, terwijl de partij die de meeste zetels heeft verloren een wethouderspost krijgt aangeboden en de keuze van partijen die meedoen aan het college geen afspiegeling van de verkiezingsuitslag is?
Het coalitieakkoord ademt voor GroenLinks de sfeer uit van een overheid die zelf bepaalt wat de mogelijkheden van inwoners zijn. GroenLinks wenst een overheid die in de eerste plaats luistert en mensen de eigen regie geeft in het bepalen van hun mogelijkheden. Dan pas is er sprake van samenleving en bestuur die gebaseerd zijn op vertrouwen in elkaar. GroenLinks vindt dat de raad het recht heeft op een college dat tegen de raad durft te zeggen: Dit kunnen jullie van ons verwachten.
Het zal niemand verwonderen dat de GroenLinks kiezer geen verbinding voelt met het coalitieakkoord zoals dat nu is geschreven. GroenLinks is benieuwd na hoe de kiezers op VDG, CDA en VVD dat voelen. En hoe de fracties van deze drie partijen vinden dat de ambities van hun verkiezingsprogramma terug te vinden zijn in het coalitieakkoord.
Gaan we durven, gaan we doen, hebben we vertrouwen? Als GroenLinks weet wat het college wil, wie weet, wil GroenLinks dan ook wel.