Samen met de PvdA, SP en D66 stelde GroenLinks vragen over het faillissement van HH Pantein-Vivent. Vanavond om 19.00 uur zullen deze vragen in een openbare bijeenkomst op het gemeentehuis worden beantwoord. GroenLinks dringt aan op openbare schriftelijke beantwoording van de vragen. Woensdag 21 januari is er een extra raadsvergadering over Pantein-Vivent.

Brandbrief



Vragen n.a.v. faillissement HH Pantein-Vivent

Aan het college van B&W

Geacht college,

Gezien de acuut ontstane situatie voor cliënten en medewerkers van de huishoudelijke zorg in Oss sturen wij u deze brandbrief. Wij verwachten antwoord op deze vragen uiterlijk maandag 19 januari om 12.00 uur. Zodat wij als gemeenteraadsfracties op dinsdag 20 januari niet voor voldongen feiten worden gesteld rondom de mogelijke overname door ZuidZorg.

Op 14 januari jl. heeft de rechtbank Oost-Brabant het faillissement uitgesproken van Huishoudelijke Hulp (HH) Pantein-Vivent B.V. Op dezelfde dag om 17 uur is er door wethouder Peters aan de raadsfracties een toelichting gegeven op dit faillissement en de mogelijke doorstart door overname van activiteiten en een deel van het personeel door ZuidZorg.

Tijdens de informatiebijeenkomst van wethouder Peters is gebleken dat reeds op 24 november 2014 het faillissement was aangevraagd door HH Pantein-Vivent. Echter, pas op 8 januari 2015 zijn de gemeentebesturen door HH Pantein-Vivent geïnformeerd over het aangevraagde faillissement. Tevens heeft u aangegeven dat er tussen 24 november 2014 en 8 januari 2015 nog gesprekken zijn geweest tussen de gemeenten en HH Pantein-Vivent.

  1. Hoe is het mogelijk dat u niet eerder gesignaleerd heeft dat Pantein-Vivent op omvallen stond?

  2. Wat is er in die gesprekken tussen 24 november 2014 en 8 januari 2015 met HH Pantein-Vivent besproken en welke afspraken/ verplichtingen zijn er over en weer aangegaan?

  3. Heeft u naar aanleiding van bovengenoemde gesprekken signalen ontvangen dat een mogelijk faillissement aanstaande was en wat heeft u gedaan om hierop te anticiperen?

Het was al veel langer bekend dat het slecht ging met HH Pantein-Vivent. In mei 2014 trok het bedrijf al de conclusie dat een faillissement onafwendbaar was. In diezelfde periode liep de aanbesteding voor huishoudelijke zorg, die uiteindelijk ook gegund is aan HH Pantein-Vivent.

  1. Wat heeft u uiteindelijk doen besluiten om de aanbesteding toch te gunnen?

  2. Is er in de aanbesteding rekening gehouden met bovengenoemde instabiliteit van de zorgorganisatie?

  3. Heeft u in de contractuele afspraken voorwaarden opgenomen om een eventueel risico op faillissement af te dekken, en zo ja wat waren deze voorwaarden?

  4. Welke financiële schade brengt het faillissement voor de gemeente Oss?

Van het faillissement zijn met name de cliënten en de medewerkers van HH Pantein-Vivent de dupe. In uw verklaring geeft u aan snel naar een oplossing te willen toewerken.

  1. Welke maatregelen treft u momenteel om de zorg voor cliënten ook na 1 februari te kunnen garanderen en te kunnen waarborgen dat cliënten hun vaste (huishoudelijke zorg)gezicht houden?

  2. Welke maatregen treft u om de werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers van HH Pantein-Vivent te behouden?

Voor de continuering van de huishoudelijke zorg lijkt het er op dat een nieuwe gunnig aanstaande is met ZuidZorg (plan A). Tevens gaat u in gesprek met de andere zorgaanbieders (plan B) in het geval de overname door ZuidZorg niet doorgaat. Een besluit hierover dient uiterlijk op dinsdag 20 januari a.s. al te worden genomen. Ondertussen is gebleken dat de gemeente ’s-Hertogenbosch mogelijk af zal zien van de diensten van ZuidZorg.

  1. Welk plan voor verdere aanbesteding geniet uw voorkeur en waarom?

  2. Heeft u voldoende informatie over ZuidZorg (kwaliteit van de dienstverlening en bedrijfsvoering) om op zo’n korte termijn tot een goed besluit te kunnen komen?

  3. Weet u waarom de gemeente Den Bosch mogelijk niet in zee wil gaan met ZuidZorg? Wat voor impact heeft het besluit van Den Bosch op verdere voortgang van de gunning?

  4. Bent u het met ons eens dat een dergelijk belangrijk besluit over de gunning samen met de raad genomen dient te worden? Zo ja, op welke manier wilt u de raad hierbij betrekken?

Tot slot, is in de afgelopen periode gestart met de pilot huishoudelijke zorg. Oorspronkelijk zou de evaluatie van de pilot al in november 2014 besproken worden met de raad, maar deze is nog steeds niet ontvangen. In het belang van de aankomende gunning dienen de ervaringen en resultaten uit de pilot zo spoedig mogelijk geagendeerd te worden.

  1. Wat is de reden waarom de evaluatie van de pilot huishoudelijke zorg is uitgesteld?

  2. Bent u het met ons eens dat de resultaten uit de pilot van belang zijn voor de aankomende aanbesteding en wilt u deze met ons delen?