GroenLinks geeft wethouder René Peters een onvoldoende voor zijn manier van handelen rond het faillissement van de afdeling huishoudelijke hulp van Pantein-Vivent. Hij heeft gemeenteraad niet genoeg in staat gesteld om haar controlerende rol uit te oefenen.
Door Dolf Warris
Het faillissement treft in de eerste plaats de mensen die afhankelijk zijn van huishoudelijke hulp. Zijn weten niet of zij hun oude vertrouwde hulp na 1 februari terug zullen zien. Zal het zo zijn dat cliënten dan toch meer moeten kunnen dan ze kunnen? Of mogen ze blijven rekenen op goede professionele zorg?
Tijdens de verkiezingsdebatten was de wethouder nog vol van kantelen. In de ogen van GroenLinks gaat kantelen over eigen kracht: mensen kunnen én willen veel zelf doen. Wij willen hen daartoe de ruimte geven. Met daarbovenop goede en professionele zorg als dat nodig is. Eigen regie moet voorop staan. Een keukentafelgesprek moet er op gericht zijn om de zelfredzaamheid van de zorgvrager te ondersteunen en te vergroten.
Van dat kantelen is bij de pilot huishoudelijke zorg helaas niets terug te zien. De pilot lijkt er alleen maar op gericht om zo weinig mogelijk geld uit te geven aan zorg. Daarmee degradeert de wethouder de huishoudelijke hulp tot schoonmaakhulp. GroenLinks vindt het belangrijk dat de huishoudelijke hulp ook een signaalfunctie heeft. Een schoonmaakhulp maakt schoon. Een huishoudelijke hulp merkt het snel als het met iemand niet goed gaat en schakelt dan de juiste hulp of zorg in.
Het is zorgwekkend dat cliëntenorganisaties niet zijn betrokken bij de plannen die de wethouder heeft gemaakt voor na 1 februari. De oplossing na het faillissement van Pantein-Vivent is vooral gericht op het halen van de bezuinigingsdoelen. Dit heeft grote financiële en persoonlijke gevolgen voor de medewerkers van Pantein-Vivent en hun cliënten.
Pantein-Vivent stuurde op 7 november een brief waarin werd aangegeven dat ze failliet zouden gaan als de pilot huishoudelijke hulp van de gemeente niet zou worden bijgesteld. GroenLinks keurt het af dat wethouder Peters de gemeenteraad niet op de hoogte heeft gesteld van deze brief. In plaats daarvan blijft de wethouder, ondanks herhaaldelijk vragen van o.a. GroenLinks, tot op de dag van vandaag de datum van de evaluatie van de pilot voor zich uitschuiven. Daarmee wekt hij de indruk dat hij pas wil gaan evalueren op een moment dat hem uitkomt, met een uitkomst die hem bevalt. De gemeenteraad kan pas weten hoe de pilot verloopt, als er geëvalueerd wordt. Daardoor kan de gemeenteraad nu niet beoordelen of de oplossing voor het faillissement van Pantein-Vivent een toekomstbestendige oplossing is.
GroenLinks keurt het handelen van de wethouder af: op deze manier degradeert hij zichzelf tot een bestuurder die vanuit het torentje van de macht bestuurt, zelfs als dat de controlerende rol van de gemeenteraad belemmert.
Download hieronder de motie van afkeuring die we samen met SP, PvdA, D66 en Beter Oss indienden.