Lees hier de tweede brandbrief die we samen SP, PvdA en Beter Oss stuurden over Pantein-Vivent en de pilot huishoudelijke hulp.
Oss, 4 februari 2014
Geachte heer Peters,
Twee weken geleden ontving u een brandbrief met betrekking tot het faillissement van de grootste zorgaanbieder huishoudelijke zorg in onze regio Pantein/Vivent. Inmiddels heeft u ons via onder andere een raadsinformatiebrief informatie doen toekomen. De datum van 1 februari, waarop Pantein-Vivent geen huishoudelijke zorg meer verleent in onze regio, is verstreken. Wij constateren echter nog steeds grote problemen. Morgen staat dit onderwerp op de agenda van de commissievergadering. Om hier een goede, inhoudelijke discussie te kunnen voeren, sturen wij u onze vragen nu vast toe, met het verzoek ons in de commissievergadering van 5 februari van antwoord hierop te voorzien.
Gevolgen faillissement Pantein-Vivent
Ondanks dat het UWV nog 6 weken na faillissement loon door zou kunnen betalen, is het contract met Pantein-Vivent per 1-2-2015 beëindigd. Deze datum is inmiddels verstreken dus dit betekent dat alle cliënten inmiddels ondergebracht dienen te zijn bij de nieuwe zorgaanbieder, aangezien de gemeente verplicht is deze zorg aan cliënten te leveren. Wij krijgen volop signalen dat dit niet het geval is en cliënten dus op dit moment zonder hulp zitten.
- Kunt u bevestigen dat alle cliënten reeds onder zijn gebracht bij een nieuwe zorgaanbieder en dat de zorgverlening hier ook in gang is gezet?
- Cliënten die van Pantein-Vivent overstappen naar een andere zorgaanbieder worden hier regelmatig direct in aantal uren terug gezet zonder dat er sprake is geweest van enig ‘keukentafelgesprek’. Bent u hiervan op de hoogte en kunt u aangeven op welke schaal dit gebeurt? Wat doet u om te waarborgen dat de keukentafelgesprekken plaatsvinden zoals is afgesproken?
- Medewerkers van ex-Pantein-Vivent krijgen andere contracten aangeboden dan zij bij Pantein-Vivent hadden. Medewerkers moeten hun vast contract inleveren en krijgen slechts een onzeker flexcontract aangeboden. Tevens verliezen zij uren en dus automatisch inkomsten. Daarbovenop komt nog eens dat ze voor een lager loon moeten gaan werken waardoor gigantische inkomensverliezen ontstaan. Hoe beoordeelt u deze gang van zaken in het licht van de cao verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) die stelt dat medewerkers met behoud van rechten over dienen te worden genomen?
- In november 2014 was u te gast bij het tv programma Max Meldpunt. In deze uitzending kwam een cliënt uit Oss, mevrouw van Leeuwen, in een reportage aan het woord die rücksichtslos gekort werd op de huishoudelijke zorg. U gaf toen aan direct actie te ondernemen omdat dit niet wenselijk was. Is het u bekend dat deze cliënt nu een van de vele voorbeelden is die op dit moment nog niets gehoord heeft van de nieuwe zorgaanbieder, al dagen zonder huishoudelijke zorg zit en nog geen enkel bericht heeft gehad wanneer de zorg bij de nieuwe aanbieder wordt opgestart en voor hoeveel uren dit zal zijn?
- Waarom heeft de wethouder de gemeenteraad of commissie niet betrokken bij de afspraken onder welke condities en termijnen deze wisselingen van zorgaanbieder plaatsvinden?
Evaluatie pilot huishoudelijke zorg
Deze evaluatie zou er in november 2014 zijn. In de raadsinformatiebrief geeft u nu aan dat het april 2015 wordt voor deze evaluatie pas zal verschijnen.
- Wat zijn de kosten van deze externe evaluatie van de pilot? De begroting is niet mee gezonden.
- In de opzet voor de evaluatie van de pilot staat door BMC benoemd dat het resultaat wat zorgaanbieders moeten behalen ‘een schoon huis’ is. Dit is dus puur schoonmaken en geen huishoudelijke verzorging met kwaliteit en bijbehorend gekwalificeerd personeel. Houdt dit in dat de signaalfunctie volstrekt geen onderdeel is van de pilot?
- In het voorstel voor het uitvoeren van de evaluatie wordt aangegeven dat er 50 gesprekken gevoerd gaan worden met cliënten, verdeeld over 8 gemeenten en 9 aanbieders. Dit betekent dus dat er in Oss maar ongeveer 5 cliënten gesproken worden over hun ervaring met de pilot. Vindt de wethouder dit niet te weinig? We dringen aan op een representatieve steekproef voor de gemeente Oss waarbij met voldoende Osse cliënten wordt gesproken, evenwichtig verdeeld over de verschillende aanbieders en situaties.
- In het voorstel voor het uitvoeren van de evaluatie wordt aangegeven dat de gemeente Oss cliënt gegevens zal aanleveren voor de interviews. Op basis waarvan worden deze cliënten geselecteerd die geïnterviewd zullen worden door BMC? - Waarom heeft de wethouder de gemeenteraad of commissie niet betrokken bij de opzet van de evaluatie van de pilot?
Huishoudelijke hulp toelage (HHT)
In de raadsinformatiebrief stelt de wethouder dat er een bedrag van 1.625.000 euro is aangevraagd aan HHT voor acht gemeenten. Vanuit het ministerie is middels een verdeelsleutel aangegeven hoeveel elke gemeente in Nederland aan zou kunnen vragen, maar er is ook steeds door het Kabinet gesteld dat er méér HHT aangevraagd mag worden, als er maar een goed plan onder ligt. Zo heeft de wethouder in Venlo het dubbele budget aangevraagd en ook toegekend gekregen waardoor de gemeente Venlo de huishoudelijk medewerkers heeft kunnen beloven dat er niemand gedwongen ontslagen wordt.
- Waarom heeft de regio Oss 1.625.000 euro aangevraagd en niet meer terwijl de problematiek hier met ontslagen enorm is? Zeker nu uit de meegestuurde aanvraag blijkt dat Oss behoorde tot de zogenaamde ‘landelijke koplopers groep’ en in aanmerking kwam voor een hoger tarief, mits het plan was ingediend voor 30 september 2014. Het plan van de regio Oss is pas verstuurd op 21 oktober 2014.
- U geeft in de raadsinformatiebrief aan dat het nog weken gaat duren voordat de gelden vanuit de HHT ingezet gaan worden. Dat deze HHT beschikbaar was, en met een enigszins deugdelijk plan ook toegekend zouden worden, was echter in de zomer van 2014 al bekend. Waarom laat uitvoering op zich wachten?
- Waarom heeft de wethouder de gemeenteraad of commissie niet betrokken bij de aanvraag van de HHT?
Met vriendelijke groet,
Lilian Marijnissen, SP
Ehssane Gounou, PvdA
Joop van Orsouw, Beter Oss
Dolf Warris, GroenLinks