Geen zin om te lezen? Beluister deze versie van ons programma als podcast via Spotify of Apple Podcasts.

Betrokken bij kwetsbaarheid

 

Nooit zijn natuur, welzijn en welvaart zo met elkaar verbonden geweest als op dit moment. Welvaart die ten koste gaat van onze kwetsbare aarde, welvaart die de bodem uitput of lucht en water vervuilt, is geen welvaart. Er is een einde gekomen aan de mogelijkheden om de grondstoffen uit de aarde in te zetten voor onze welvaart. We zullen nu onze energie uit de kosmos moeten halen. Er zijn grote veranderingen nodig om de omslag te maken waarin gezondheid van mens en aarde de norm wordt. Die veranderingen zijn gaande, zijn voelbaar in de samenleving en worden zichtbaar in de politieke agenda. Ook in Oss, juist in Oss.

De ambities van GroenLinks zijn groot. Omdat wij denken dat het nodig is dat we anders gaan denken over de inrichting van ons land en onze gemeente. Wij moeten zorgen dat onze gemeente over enkele generaties nog steeds de gemeente is waar wij trots op kunnen zijn. En wij geloven dat dit kan. Wij geloven in een Oss waar iedereen zich thuis voelt, prettig woont, schone lucht inademt en waar de gemeente er is voor haar inwoners. En niet andersom.

dierboom

Hoofdstuk 1: Natuur en energie

De zorg voor het klimaat is de grootste opgave van onze tijd. Het tegengaan van de opwarming van de aarde is het belangrijkste thema voor GroenLinks. We moeten snel aan de slag met windmolens en zonnepanelen. En vol inzetten op energiebesparing. Want alle energie die bespaard wordt, hoeft niet opgewekt te worden. Dat is niet alleen groen, maar ook links. We zorgen ervoor dat energielasten lager worden, en helpen lagere inkomens met hun huis isoleren en vergroenen. Daarnaast moeten we zorgen voor een groene omgeving. We moeten veel minder bomen kappen, onze bermen ecologisch beheren (minder maaien zodat we niet per ongelijk dieren en planten kapot maken) en megastallen verbieden.

Wat gaan wij de komende 4 jaar doen:

  1. Bestaand groen behouden en uitbreiden: Er worden in Oss teveel bomen gekapt, daar gaan we mee stoppen. We compenseren elke gekapte boom met twee extra bomen, we stellen een kapvergunning in en we planten 10.000 bomen in de komende 4 jaar.
  2. Vuurwerkverbod: GroenLinks wil een algemeen verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk. Vuurwerk is irritant en slecht voor het milieu, mens en dier. Fijnstof dat vrijkomt is een groot risico voor de volksgezondheid.
  3. Duurzame energie op de klimaatcrisis aan te pakken: Om van vervuilende energie en schommelende prijzen af te komen moeten we zelf energie gaan opwekken. Als het aan GroenLinks ligt doen we dat met een slimme mix tussen windmolens en zonnepanelen op alle plekken die daarvoor geschikt zijn. Wij sluiten vooraf geen gebieden uit. We kunnen de volgende generaties niet opzadelen met het klimaatprobleem, er moet zo snel mogelijk gebouwd gaan worden
  4. Gemeentelijke energiebedrijf: Bij het opwekken van energie streven we naar zoveel mogelijk lokaal eigenaarschap. De beste manier om dit te doen is via een gemeentelijk energiebedrijf. De gemeente is dan eigenaar van alle windmolens en zonnevelden en de winst kan dan volledig ten goede komen aan de inwoners en de omgeving. Hierdoor kunnen we ervoor zorgen dat de natuur en de omgeving worden gecompenseerd voor de opwek van energie.
  5. Betalen naar draagkracht: GroenLinks wil dat bij de energietransitie de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. De grote bedrijven verbruiken de meeste energie. Het is logisch dat daar fors wordt ingezet op besparing. Daarnaast moet de gemeente mensen met een smalle beurs ondersteunen met haar eigen energiecoaches, zodat deze groep de energiekosten omlaag kan brengen door energiebesparing of het plaatsen van zonnepanelen.
  6. Stimuleren duurzame landbouw: We stimuleren duurzame landbouw en we stoppen met megastallen. Op gemeentegronden die gepacht worden, verbieden we het gebruik van landbouwgif en kunstmest. We gaan met boeren en natuurorganisaties in gesprek over een stappenplan om de hele Osse landbouw te verduurzamen zodat de biodiversiteit weer toeneemt en het Osse buitengebied gezond wordt. Het is tijd dat we een eerlijke prijs gaan betalen voor vlees, zuivel en eieren. Op een manier dat boeren er een fatsoenlijke boterham aan kunnen verdienen. Daarnaast maken we regels voor goed bodembeheer om uitdroging te voorkomen.

Hoofdstuk 2: Betaalbaar wonen in een groene buurt

GroenLinks wil dat iedere inwoner in Oss in een betaalbaar, duurzaam en prettig huis kan wonen. Wat ons betreft kan dat alleen in een groene buurt. Nu is een huis handelswaar geworden en mede omdat we niet genoeg huizen hebben, rijzen de prijzen de pan uit. De gevolgen zijn niet acceptabel. Een huis is een grondrecht, geen handel. GroenLinks neemt maatregelen die de handel in huizen aan banden legt en ervoor zorgt dat investeerders geen huizen kunnen opkopen in onze gemeente. Er moeten meer huizen worden gebouwd op een manier die niet belastend is voor het milieu. Dus met zonnepanelen, warmtepompen en nieuwe technologie. En met veel groen natuurlijk. Op het dak, in de tuin en op straat!

Wonenoss3

Wat gaan wij de komende vier jaar doen:

  1. Zelfbewoningsplicht en anti-speculatiebeding: Huizen zijn geen handelswaar. GroenLinks vindt dat iedereen die een huis koopt, hier ook zelf in moet wonen. Zelfbewoningsplicht zorgt ervoor dat goedkope koopwoningen niet meer massaal opgekocht kunnen worden door investeerders. Met een anti-speculatiebeding voorkomen we dat huizen direct met winst worden doorverkocht.
  2. Woningen(mix) : GroenLinks wil dat elke wijk en elk dorp voor iedereen bewoonbaar is. In elk nieuwbouwproject moet daarom 40% sociale huurwoningen worden gebouwd. Daarnaast moet 40% van de nieuwe woningen betaalbaar zijn voor starters en eenpersoonshuishoudens (koop en huur).
  3. Inbreiding voor uitbreiding: Groen en biodiversiteit willen we zoveel mogelijk behouden. Onze woningbouwopgave mag niet ten koste gaan van de leefbaarheid en groen in de wijk. Daarom wil GroenLinks dat nieuw te bouwen woningen altijd eerst binnen de stad en de kernen gerealiseerd worden, voordat er nieuwe wijken rondom de stad en de kernen bijgebouwd gaan worden. Voor de nieuwe woningen zijn bestaande voorzieningen met de fiets of te voet bereikbaar, zodat er geen nieuw asfalt nodig is.
  4. Huren bevriezen bij verduurzaming: We leven midden in een klimaatcrisis. Om deze crisis aan te pakken moeten onze huizen verduurzamen. Dit kan bijvoorbeeld door betere isolatie, zonnepanelen op daken en volledig overstappen op duurzame elektriciteit. Verhuurders zien deze investeringen vaak als een reden om de huurprijzen te verhogen. Voor GroenLinks is het ondenkbaar dat het wonen in een duurzame woning alleen voor rijke mensen is. Daarom wil GroenLinks het bevriezen van de netto huurprijzen verplichten als woningen verduurzaamd worden.
  5. Wonen binnen 50 meter van groen: Iedereen moet kunnen profiteren van het groen dat we toevoegen aan onze woonwijken. Dit moet meetbaar en zichtbaar zijn. Daarom vindt Groenlinks dat binnen 50 meter van iedere woning openbaar groen moet zijn. Op die manier maken we onze leefomgeving groener en gezonder.
  6. Klimaatneutraal bouwen: Er moet gebruik gemaakt worden van materialen die energiezuinig zijn geproduceerd, met lage belasting van natuur en milieu en waar verantwoordelijk is omgegaan met water. De huizen die gebouwd worden zijn energieneutraal doordat zij voorzien zijn van goede isolatie, ventilatie, driedubbel glas en een lage temperatuur verwarmingskosten. Zo zorgen we voor een gezonde leefomgeving, binnen- en buitenshuis.
muziekvereniging

Hoofdstuk 3: Levendige gemeente met bloeiende cultuur

GroenLinks vindt kunst, cultuur en sport enorm belangrijk. Een bezoek aan de Lievekamp of de Groene Engel, muziek maken met de harmonie, zingen in koren, dansen op festivals, of een lekker potje voetballen met vrienden horen hier allemaal bij. Kunst, cultuur en sport dragen bij aan een gezonde samenleving. Daar bloeien we van op! GroenLinks is trots op de culturele instellingen die actief zijn binnen onze gemeente, zoals bijvoorbeeld De Muzelinck, de Lievekamp, de bibliotheek, Museum Jan Cunen en de Groene Engel. Zij zorgen met elkaar voor mooie activiteiten en goed cultuuronderwijs. Dat maakt Oss tot een levendige gemeente met een bloeiende cultuur.

Wat gaan wij de komende 4 jaar doen:

  1. Cultuur in de hele gemeente, ook in de kernen: GroenLinks vindt het belangrijk dat er cultuuraanbod en onderwijs is in de hele gemeente. In de dorpen, kernen en stadjes van onze gemeente wordt ongelooflijk veel aan cultuur gedaan, dat moet behouden blijven voor alle inwoners van onze gemeente en extra ondersteund worden.
  2. Muziekonderwijs beter ondersteunen: De Muzelinck is cruciaal voor het cultuuronderwijs in onze gemeente, daar moet meer geld naar toe. GroenLinks vindt dat iedereen op iedere leeftijd kennis moet kunnen maken met bijvoorbeeld muziek, beeldende kunst of drama.
  3. De Groene Engel moet behouden blijven: De Groene Engel heeft potentie om nieuwe doelgroepen te bereiken en een podium te zijn waar door jong en oud geëxperimenteerd mag worden. Dit podium moet behouden blijven in Oss. Wat GroenLinks betreft blijft de Groene Engel een broedplaats voor cultuur en blijft de gemeente eigenaar van het gebouw in de Kruisstraat.
  4. Een nieuw theater van hout: De Lievekamp verdient een nieuw gebouw. Wat GroenLinks betreft wordt dit het groenste theater van Nederland om daarmee een groen Oss op de culturele kaart te zetten
  5. Monumenten: De gemeente Oss heeft een rijke geschiedenis. Oss heeft veel te bieden aan monumenten en archeologische vondsten. GroenLinks wil hiervoor extra aandacht in het gemeentelijk beleid.
  6. Sport voor iedereen, ook als je minder geld hebt: De gemeente ondersteunt sportaanbod in alle wijken en kernen van de gemeente Oss. GroenLinks betaalt sport voor inwoners die het niet kunnen betalen en stimuleert kinderen en jongeren om te bewegen. Sporten moet voor iedereen beschikbaar zijn in een gezonde en veilige omgeving.

Hoofdstuk 4: Bereikbaar Oss

Bij GroenLinks staan naast openbaar vervoer de fietser en voetganger voorop. GroenLinks gaat daarom investeren in fietsroutes en de fietsinfrastructuur. Zo maken we openbaar vervoer en fietsen aantrekkelijker en maken het makkelijker voor onze inwoners om vaker hun auto te laten staan. Er komen meer veilige en comfortabele fietsroutes die alle wijken en dorpskernen met de belangrijkste voorzieningen verbinden. Op de kruisingen met verkeerslichten krijgen fietsers en voetgangers sneller en langer groen licht. Oss moet niet alleen autoluw worden maar ook fiets en voetganger vriendelijk.

weg fiets

Wat gaan wij de komende 4 jaar doen:

  1. Meer fietsenstalling in de gemeente: Fietsers kunnen hun fiets overal in de centra en de kernen gemakkelijk, veilig, bewaakt en gratis parkeren. Er komen meer fietsstallingen, zowel grootschalig als kleinschalig.
  2. Maasveren moet blijven varen: GroenLinks vindt dat voetgangers en fietsers de Maas moeten kunnen blijven oversteken. Daarom moet de gemeente aandringen bij de provincie om geld vrij te maken voor de Maasveren. Als dat niet gebeurt, moet de gemeente garant staan.
  3. Een autovrij centrum: In navolging van andere Brabantse steden maakt de gemeente Oss een plan om toe te werken naar een autovrij centrum in 2030.
  4. Geen noordelijke randweg: Meer asfalt is geen oplossing voor de toenemende drukte op de weg. De noordelijke randweg is dan ook geen oplossing voor het probleem op de Singel 1940-1945. Het overgrote deel van het autoverkeer op deze weg is namelijk bestemmingsverkeer. De Spitsbergerweg en Frankenbeemdweg, die plaats zouden moeten maken voor een mogelijke noordelijke randweg, vormen nu een fysieke grens tussen stad en natuur. Het verbreden van deze wegen gaat ten koste van de ecologische zone die daar is aangelegd. De onbetaalbare noordelijke randweg wordt als het aan GroenLinks ligt daarom niet aangelegd.
  5. Kiezen voor groene en actieve mobiliteit: Alleen voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer wordt er nog geïnvesteerd en komt er mogelijk nieuw asfalt. GroenLinks werkt niet mee aan het aanleggen van nieuwe wegen ten koste van leefbaarheid en natuur, die het autogebruik onnodig stimuleren.
  6. Meer trein: We willen dat de bereikbaarheid van Oss met de trein verbetert. We pleiten voor een snelle verdubbeling van de spoorbrug over de Maas bij Ravenstein zodat meer treinen kunnen rijden tussen Arnhem en ‘s-Hertogenbosch.
foto_eerlijkdelen

Hoofdstuk 5: Eerlijk delen

GroenLinks wil dat iedereen in onze gemeente mee kan doen. Oss heeft laten zien, bijvoorbeeld in het opvangen van vluchtelingen, dat Oss er is voor diegenen die dat nodig hebben. Toeval kan hard zijn, en het kan ons allemaal overkomen. Wij bestrijden het neoliberale idee dat succes een keuze is, dat kwetsbaarheid zwak is en helpen onze inwoners als het even niet meer gaat. De overheid is er namelijk voor de inwoners. Niet andersom. Het bestrijden van discriminatie is voor GroenLinks topprioriteit. GroenLinks gaat bijvoorbeeld werk maken van het Regenboogakkoord waarmee we ons inspannen voor concrete maatregelen tegen discriminerend geweld. Tot slot stoppen we met het criminaliseren van drugsgebruik en pakken we ondermijning aan bij de bron: het verdienmodel. Ook gaan we experimenteren met gemeentelijke wietteelt.

Wat gaan wij de komende 4 jaar doen:

  1. Vertrouwen in de burgers: De gemeente Oss moet een toegankelijke overheid zijn die haar inwoners durft te vertrouwen. Aanvragen voor de WMO moeten snel worden afgehandeld en de beslissing van de gemeente moet gebaseerd zijn op vertrouwen in plaats van wantrouwen.
  2. Schulden opkopen: Veel bureaus en bedrijven verdienen geld aan mensen met schulden. Inwoners van onze gemeente komen daarmee nog dieper in de problemen. GroenLinks wil dat de gemeente schulden van onze inwoners gaat opkopen, zodat burgers uit de greep blijven van schuldeisers.
  3. Bijstand: Mensen in de bijstand moeten niet worden weggezet als fraudeurs. De overheid moet vertrouwen uitstralen in en naar mensen in de bijstand. Dat is de enige manier om het vetrouwen van de mensen in de overheid terug te winnen. De tegenprestatie in de bijstand (werken in ruil voor een uitkering) wordt als het aan GroenLinks ligt niet verplicht
  4. Discriminatie: Ook in Oss komt uitsluiting, racisme en discriminatie op basis van huidskleur, cultuur, gender of seksualiteit voor. GroenLinks wil dat onze gemeente discriminatie aanpakt door antidiscriminatie bureau Radar bekender te maken bij onze inwoners. Verder worden medewerkers van onze gemeente getraind om discriminatie te herkennen en aan te pakken.
  5. Regenboogstad Oss: De gemeente Oss zorgt voor een veilige en inclusieve omgeving voor de LHBTIQ+ gemeenschap. Als je een regenboogstad wilt zijn moet je meer doen dan alleen de regenboogvlag hijsen. GroenLinks wil dat de gemeente alle maatregelen uit het Regenboogakkoord gaat uitvoeren
  6. Toegankelijkheid: Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen in Oss. Daarom wil GroenLinks alle gemeentelijke voorzieningen, binnen en buiten, voor iedereen toegankelijk maken. We luisteren goed naar Ossenaren met een fysieke of psychische beperking om vervolgens hun wensen voor een toegankelijke gemeente waar te kunnen maken.
  7. Gastvrij voor vluchtelingen: Oss is een gastvrije gemeente. En dat moet zo blijven. Waar nodig huisvesten wij vluchtelingen en laten wij het maatschappelijke netwerk vervolgens haar werk doen om Oss een zo prettig mogelijk thuis voor vluchtelingen te laten zijn.

Hoofdstuk 6: Voor elkaar in een gezonde samenleving

De eerste duizend dagen zijn cruciaal voor een kansrijke start in het leven. Kinderen uit gezinnen die worstelen met armoede of opgroeien in een ongezonde leefomgeving krijgen vaak een valse start. Voor GroenLinks komen kwetsbare kinderen daarom op de eerste plaats. Daarnaast organiseren we zorgzame hulp voor mensen die het moeilijk hebben in het leven. Niet iedereen is zelfredzaam of heeft een goed sociaal netwerk. We willen een vangnet en toekomstperspectief bieden. Geen inwoner is zich ooit beter gaan voelen door marktwerking of bureaucratie in de zorg. GroenLinks zet vol in op samenwerking in de zorg in plaats van concurrentie. De zorg mag nooit als verdien model worden gebruikt.

foto_zorg

Wat gaan wij de komende vier jaar doen:

  1. Zorg is er niet voor de winst, maar voor mensen die het nodig hebben: Mensen die zorggeld gebruiken om er vooral zelf rijker van te worden zijn niet welkom in onze gemeente. Wat GroenLinks betreft is goede zorg een voorwaarde voor prettig leven. Mensen die zorg nodig hebben zijn geen consument, zorg hoort erbij. En de gemeente moet de voorwaarden scheppen om goede zorg te garanderen.
  2. Inzetten zorg budgetten naar behoefte en draagkracht: GroenLinks vindt dat de zorg budgetten moeten worden besteed aan die mensen die de zorg het meest nodig hebben. Financiële draagkracht van de zorg vrager mag bij het verlenen en financieren van de zorg  zeker een rol spelen. De breedste schouders dragen was GroenLinks de zwaarste lasten.
  3. Seksuele intimidatie en seksueel geweld: GroenLinks wil meer aandacht in de samenleving voor seksuele intimidatie en seksueel geweld. Het taboe rondom seksueel geweld is groot en het komt voor met grote negatieve impact, zoals werkloosheid, afbreken studie, relatieproblemen en het missen van sociale contacten. De gemeente moet voorwaarden scheppen waardoor iedereen in Oss zich veilig moet voelen om te kunnen ontmoeten, ontspannen en ontplooien..
  4. Huis als houvast: In Oss slaapt niemand buiten. Dat is ons uitgangspunt. We doen er alles aan mensen een goede opvang te bieden bij dakloosheid. Huisvesting is de eerste voorwaarde voor een menswaardig bestaan.
  5. Jeugdzorg: Als je opgroeit in een veilig nest heb je een betere kans om evenwichtig volwassen te worden. Daarom wil GroenLinks dat onze aandacht in de eerste plaats uitgaat naar die kinderen die bij hun opvoeding veiligheid en geborgenheid missen. Landelijk zijn er grote problemen in de jeugdzorg, waar ook kinderen, jongeren en gezinnen uit Oss last van hebben. Tekort aan voldoende gekwalificeerd personeel is hiervan een belangrijke oorzaak. GroenLinks wil meer investeren in de jeugdzorg.

WIL JE NOG MEER WETEN OVER ONZE BELOFTEN?

Lees dan het volledige verkiezingsprogramma. En stem 16 maart voor verandering. GroenLinks staat ook de komende vier jaar weer zij aan zij met al die groene en progressieve inwoners van de gemeente Oss om samen de stad socialer, inclusiever en groener te maken. Doe je mee?