Dit artikel is eerder gepubliceerd in Brabants Dagblad

Wethouder Joop van Orsouw werd donderdagavond kritisch bevraagd op de gang van zaken door commissielid Marcel Kranendonk (GroenLinks). ,,Eerst zegt de gemeente dat de bomen niet gekapt mogen worden. Dan wordt gezegd dat ze wel weg mogen, maar dat de bewoners van het appartementencomplex die dat willen dan zelf voor de kosten opdraaien. En nu zien wij dat er een kapvergunning wordt verstrekt en dat de gemeente ook nog drieduizend euro betaalt voor de kap."

Volgens Van Orsouw zag de gemeente zich genoodzaakt om de bewoners van het complex tegemoet te komen. ,,We kwamen tot de ontdekking dat daar veel kabels en leidingen in de grond zitten en dat die bomen het beste door een gespecialiseerd bedrijf kunnen worden verwijderd. Alleen lopen de kosten dan stevig op. De vereniging van eigenaren van het appartementenblok had twaalfhonderd euro gereserveerd voor de kap. Maar de kosten werden nu berekend op zesduizend euro. Dat werd wel erg gortig voor de bewoners. Uiteindelijk hebben we afgesproken ieder de helft te betalen.” 

Lekker laten staan

Kranendonk heeft geen enkel begrip voor deze tegemoetkoming. ,,Als de bewoners van het complex er dat geld niet voor over hebben, dan laten ze de bomen toch lekker staan. Nu betalen wij als gemeenschap mee aan de kap van waardevol groen.” 

Van Orsouw wijst erop dat de bomen over een paar jaar waarschijnlijk toch sneuvelen  als de Raadhuislaan een reconstructie ondergaat. ,,Verder is het een bevoegdheid van het college om zulke besluiten te nemen en hoeven we voor dit budget geen instemming van de raad te vragen.”

 

(Naar https://www.bd.nl/oss-e-o/gemeente-draagt-3000-euro-bij-aan-kap-van-gez…)