Wilde dieren horen niet in het circus
Wilde dieren horen niet in het circus

Circus met wilde dieren in Oss. De laatste keer?

Vanaf 15 september 2015 komt er een landelijk verbod op wilde dieren in circussen. Het welzijn, de gezondheid en het natuurlijk gedrag van wilde zoogdieren in een circus worden aangetast. Dit weegt niet op tegen het gebruik van deze dieren voor vermaak en het in stand houden van een traditie. Daarom is GroenLinks erg teleurgesteld dat er in Oss toch een vergunning is gegeven voor circus Belly Wien, een circus met wilde dieren.

Door Ester Bos

Circus Belly Wien maakt onder andere gebruik van tijgers en een giraffe. De tijgers worden gedwongen om samen in kleine verblijven te leven. In het wild leeft een tijger solitair en heeft een territorium van 20 tot 100 km2. Een giraffe is een kuddedier, maar leeft in dit circus alleen. De giraffe wordt regelmatig over langere afstanden vervoerd. Dit gebeurt liggend, terwijl een giraffe van nature nooit langer dan 15 minuten gaat liggen.

Het verschil met gedomesticeerde dieren zoals honden of katten is dat wilde dieren zoals tijgers, giraffen en olifanten niet in de buurt van mensen willen zijn of kunstjes willen vertonen. Daarnaast krijgen dieren niet de kans om natuurlijk gedrag te vertonen.

GroenLinks stelde in 2014 vragen aan de wethouder toen dit zelfde circus naar Oss kwam met tijgers en een giraffe. We vroegen om uitgebreide controle naar dierenwelzijn in het circus. Toenmalig wethouder Hoeksema vond controle niet nodig. Ook bij dit college lijkt dierenwelzijn niet hoog op de agenda te staan. GroenLinks kijkt uit naar het landelijke verbod op wilde dieren in het circus, zodat dit soort praktijken eindelijk verboden worden in Oss. GroenLinks heeft respect voor de culturele traditie en het ondernemerschap van circussen. Er zijn in Nederland al voorbeelden van succesvolle circussen, zoals circus Herman Renz, die er bewust voor kiezen om geen wilde dieren te laten optreden.

Meer lezen:
Geen wilde dieren meer in het circus
Rijksoverheid 13 december 2014

‘Ontsnapping tijgers bij Belly Wien toont aan dat dieren niet in een circus horen’
Voorvermaakzonderdieren.nl 24 januari 2011

Wilde dieren in circussen vanaf 2015 verboden
wildedierendetentuit.nl 13 december 2014

GroenLinks teleurgesteld over antwoord van wethouder dierenwelzijn in circus

GL Oss tegen wilde dieren circus

GroenLinks Oss stelt vragen over dierenwelzijn bij circus Belly Wien

GroenLinks vraagt om controles circus Oss
Brabants Dagblad 3 juni 2014

Belly Wien strijkt neer in Oss, mét wilde dieren
Brabants Dagblad 3 juni 2014

'Circus Belly Wien schendt afspraak'
Tubantia 3 april 2014

GL Oss tegen wilde dieren circus
Dtv 4 juni 2014

Wat zegt het circus?
Voor vermaak zonder dieren

GroenLinks: 'Controleer circus Belly Wien'
Regio Oss 3 juni 2014

GroenLinks Oss stelt de gemeente Oss vragen over het dierenwelzijn bij circus Belly Wien
De Sleutel 3 juni 2014