Deze week staat een andere aanpak van afvalinzameling op de agenda van de gemeenteraad. Voor GroenLinks is het belangrijk dat we anders met afval omgaan. We moeten afval gaan zien als een grondstof. Al het afval uit de grijze kliko's wordt verbrand terwijl er nog veel van waarde in zit. Daarom willen we een andere aanpak van afval. Een aanpak die winst oplevert voor het milieu, de inwoners van Oss en onze economie. We willen werken aan een gemeente die in 2030 afvalloos is. Dat wil zeggen dat al het afval wordt herbruikt en dat er geen afval verbrand wordt.
Door Evert van Schoonhoven
Dat dit geen utopie is laten al een groot aantal middelgrootte gemeenten zien. Laten we daar, als gemeente Oss, een voorbeeld aan nemen. Laten we afval niet meer als kostenpost zien, maar als productiefactor. Dit kan je alleen bereiken door een visie voor de lange termijn vast te laten leggen door de gemeenteraad.
Wethouder Hoeksema bewandelt, namens het college, liever de omgekeerde weg. Hij stelt eerst een aantal maatregelen voor en komt niet met een visie op gemeentelijk afvalbeleid. Dat is in de ogen van GroenLinks te vrijblijvend. Zeker gezien de uiteenlopende meningen binnen de adviserende commissie waarbij het CDA zelfs helemaal geen advies had, de SP alles nog twee jaar wil uitstellen en VDG veel meer energie wil steken in nascheiding. Hierdoor lopen we met het risico dat de voorgestelde maatregelen, hoe sympathiek ook bedoeld, na een proefperiode niet verder gecontinueerd dreigen te worden en de met elkaar voorgestelde doelen steeds verder uit zicht raken.
- Daarom dienen we vanavond een amendement in samen met de VVD, D66 en PvdA waarin we het onder andere volgende voorstellen:
- De gemeente Oss gaat zich houden aan landelijke doelstellingen;
- In 2020 is er per inwoner 60% minder afval doordat de gemeente inzet op afvalscheiding en hergebruik;
- In 2020 scheiden we minstens 75% van ons afval. En voor 2030 streven we naar een gemeente Oss waar nog maar amper restafval is.
- In 2020 krijgen inwoners van Oss een rekening voor afvalstoffenheffing die 40% lager is dan in 2012.
GroenLinks is van mening dat de kosten voor afvalinzameling en -verwerking veel te kostbaar zijn om hier een ad-hocbeleid op los te laten. Er valt op dit gebied nog een wereld te winnen.
Lees hier het volledige amendement (pdf).
Meer lezen:
Afval: winst voor milieu, inwoners en economie