Het bomenbeleid in de gemeente Oss gaat op de schop. Met het nieuwe beleid worden veel bomen vogelvrij. GroenLinks roept dan ook op om van je te laten horen. Volgens het huidige beleid mogen gezonde bomen nooit gekapt worden. Bij het nieuwe beleid dreigt juist een kaalslag. Zo zouden in het buitengebied 1500 bomen gekapt moeten worden. In woonwijken en kernen worden bomen onderworpen aan een puntensysteem, waarbij bomen met teveel strafpunten omgehakt mogen worden.

Het staat voor GroenLinks vast dat er in het verleden niet goed is nagedacht over wat voor soort bomen in je in een straat kan planten. Op sommige plekken is gekozen voor goedkope bomen in plaats van voor passende bomen. In straten waar de situatie uit de hand is gelopen, is het goed dat de gemeente samen met de inwoners in kaart brengt wat de mogelijkheden zijn om de straat weer leefbaar te maken. Daarbij is het heel belangrijk dat de gemeente de bewoners van zo'n straat serieus neemt en op een gelijkwaardige manier met hen in gesprek gaat. Het gebeurt nog te vaak dat mensen zich helemaal niet gehoord en begrepen voelen.

Helaas staan er in het nieuwe beleid geen voornemens om beter met mensen in gesprek te gaan. Mensen moeten straks met een puntensysteem in de hand zelf hun bomen strafpunten geven. Bomen krijgen al strafpunten als ze dingen doen die voor bomen doodnormaal zijn zoals blaadjes of kastanjes laten vallen. Als een boom meer strafpunten dan pluspunten scoort, wordt de boom omgehakt. Bij het puntensysteem worden een heleboel belangrijke zaken zoals of er dieren afhankelijk zijn van de boom of dat de boom voor mensen een emotionele waarde heeft, niet meegewogen.

Er is ook een stappenplan waarmee bepaald wordt op wat manier de gemeente bij overlast ingrijpt. Je kan dan aan talloze maatregelen denken zoals vaker blad vegen door de gemeente, wortels afkappen, ophogen en herstraten opgedrukte verharding, opkronen en snoeien. Het stappenplan dat nu voorligt benoemt echter maar één maatregel concreet: omhakken.

Dit stappenplan en het puntensysteem is geen manier om het goede gesprek met mensen aan te gaan. Als er problemen zijn zou de gemeente samen met mensen moeten kijken op wat voor manieren de overlast te bestrijden is en daarna gezamenlijk een beslissing nemen. Zelfs als er dan bomen gekapt moeten worden kan je nog kiezen voor gefaseerd kappen of het kappen van de bomen die de meeste overlast geven. Met het huidige voorstel is elke nuance onmogelijk.

Tijdens een commissievergadering over dit onderwerp gebeurde hetzelfde als wat er met een puntensysteem dreigt te gebeuren. Bewoners van de Granietstraat kwamen inspreken over de overlast van bomen in hun straat. Verschillende partijen riepen vervolgens dat de bomen in de Granietstraat gekapt moeten worden. Zonder in de straat te gaan kijken, zonder met de mensen die er wonen te praten. GroenLinks heeft dat wel gedaan en kwam erachter dat deze mensen vooral behoefte hebben om gezamenlijk met de gemeente in kaart te brengen wat nu de beste oplossing is in hun straat. De wethouder beloofde ook om met de bewoners te gaan praten, maar vond het uiteindelijk niet nodig om zelf het gesprek aan te gaan. Een gemiste kans om te onderzoeken wat er precies schort aan het nieuwe bomenbeleid. Dat belooft wat voor de mensen en de bomen in Oss.

Deze nieuwe plannen zullen voor een kaalslag zorgen. Een kaalslag omdat het menselijke gesprek wordt gereduceerd tot een strafpuntensysteem. En een kaalslag in de longen van onze gemeente. Want als een boom al strafpunten krijgt omdat ie blaadjes of kastanjes laat vallen, is elke boom bij voorbaat al schuldig.

Waar andere gemeenten hun bomen koesteren en zelfs klimaatbomen planten, staan we in Oss aan de vooravond van een massale bomenkap. Het is gelukkig nog niet te laat. Tot 15 februari kunnen mensen aan de gemeente laten weten wat ze van deze plannen vinden. GroenLinks roept iedereen met een hart voor bomen op om dit te doen. Mail voor 15 februari naar bomen@oss.nl of stuur een brief naar Gemeente Oss, Postbus 5, 5340 BA Oss. De plannen zijn hieronder te downloaden en meer achtergrondinformatie lees je hier en hier.

Bomen, richtlijnen hinder en overlast (pdf)

Bomenstructuurplan (pdf)

Opinienota structuurplan bomen (pdf)