Voedselbos Geffen

Het Green Heart Nature Farm bestaat uit zo’n 2,5 hectare grond, gevestigd ten oosten van Geffen. Er zijn in de afgelopen maanden duizenden bomen en gewassen geplant. Onder andere krentenbomen, kornoelje, lijsterbessen, meidoorn, hazelnoten, beuken, wilgen, vlierbes, walnoot en nog veel meer. Het bos is een project van de lange adem, over tientallen jaren zou het bos volledig zelfvoorzienend zijn. Het zou daarmee kunnen voorzien in voedsel, ondersteund door ganzen, hangbuikzwijnen, schapen en eenden. 

 

Niet alleen leden van GroenLinks, maar alle Ossenaren konden initiatieven aanmelden. Er zijn tientallen initiatieven genomineerd en een commissie van GroenLinks Oss heeft de twee winnaars uitgezocht.

Op vrijdag 4 juni hebben we het “Groene Lintje” uitgereikt. De jury heeft daarvoor uitgekozen: het Voedselbos in Geffen en Michel de Valk in Ravenstein.

Twee heel verschillende uitreikingen, maar de overeenkomst was het enthousiasme waarmee de lintjes werden ontvangen.

De aanleg van het voedselbos maakte diepe indruk op ons, Terwijl Dolf Warris en Charles van Herpen een rondleiding kregen over het landgoed en zich vergaapten aan de nieuwe natuur die zomaar weer ontstaat, vreemde vogels die zich nestelen en een kikker die je alleen nog uit sprookjes kent, bleef Lilian achter in het labyrint. Ze had het ontdekt in het grasland en kon de verleiding niet weerstaan om het te lopen, benieuwd wat deze labyrintloop haar zou brengen.

Verslag van Lilian:
Omdat de afspraak met Michel pas op het laatste moment kon worden gemaakt, ging Lilian er alleen heen. Vanuit de ruime natuur, naar een woonwijk met hier en daar een enkele boom. Michel en zijn zus deden open en Lilian kwam binnen in de huiskamer vol hobby’s. Deze mensen vervelen zich geen moment: kaarten maken, spelletjes, puzzels maken en dan toch de tijd vinden om, met gevaar voor eigen leven, afval op te ruimen langs de op- en afrit van de snelweg. Michel was vol dankbaarheid dat hij het ongeluk enkele maanden geleden overleefd had toen hij geschept werd bij het opruimen van de afval. Zijn goede voorbeeld is overgenomen door een groep kinderen, die in de wijk papier zijn gaan prikken om hem te helpen.

Wij kijken terug op een bijzondere dag met bijzondere ontmoetingen Geniet van de foto’s gemaakt door Tjay Tan.