Dolf Warris: "Wat was het verdrietig om een kaart te ontvangen op ons gemeentehuis in Oss, een kaart die mij het bericht heeft gebracht van het overlijden van Willem van Tilborg. Willem en ik hebben heel wat politieke jaren gesleten met elkaar. Dat betekende soms stevige inhoudelijke discussies, maar ook momenten vol vrolijkheid en drinkgelag daar omheen. Willem die dossiers werkelijk uitspitte. Willem die nog de tijd heeft gekend waarin grote dikke enveloppen vol papieren op de deurmat ploften. Willem die in de politieke arena eigengereid zijn politieke bijdragen namens GroenLinks leverde, altijd met liefde voor een groene rechtvaardige leefomgeving voor onze inwoners.

Ik heb veel herinneringen aan Willem als een vriendelijk lachend politiek maatje, maar ook herinneringen aan zijn tranen op de momenten waarop Willem ervaarde dat de controle over zijn privéleven weg leek te zijn. En de voortdurende strijd tegen slijtage van lijf en leden die hem steeds meer in de weg ging zitten. De kaart die ik heb ontvangen vertelt me van een Willem die het leven weer onder controle heeft gekregen en tot zijn dood weer zelf de regie heeft kunnen voeren over zijn dagelijks bestaan. Fijn om dit te lezen.

Jammer dat ik donderdagavond niet persoonlijk afscheid van Willem kan nemen, hoewel ik weet dat hij het geweldig vindt dat ik dat niet kan omdat mijn politieke plicht mij aanwezig laat zijn in de Raadszaal. Want het moment dat hij me vertelde dat hij oprecht trots was op een GroenLinks-wethouder in Oss en dat hij zo blij was dat ik diegene was die die klus ging doen, zo’n moment staat voor altijd in mijn levensloop gegrift."

Willem in Ravenstein
Willem in zijn geliefde Ravenstein

Heidi Poessé: "Toen ik de politieke arena betrad, was daar Willem om mij te ondersteunen als burgerlid in de commissies. Samen vertegenwoordigden we GroenLinks bij sociaal bestuurlijk, waarbij Willem mij alle “ins en outs” probeerde bij te brengen. De verantwoordelijkheid die hij voelde om mij wegwijs te maken in de Osse gemeenteraad kwam misschien nog wel het meest tot uiting als we elkaar appten en ik steevast werd aangesproken met het vaderlijke “Meis”.

Willem was namens de Heemkundekring Ravenstein ook een fantastische stadsgids die deze wandelingen graag afsloot met een biertje bij de molen. Of in de Marktstraat bij mij thuis waar hij eindeloos kon vertellen over de geschiedenis van Ravenstein of over zijn liefde voor verschillende muziekstijlen. Dat konden we goed samen delen.

Zijn verhuizing naar Oss maakte dat we elkaar helaas een stuk minder zagen, maar Willem bleef onze fractie steeds volgen en zocht het contact als hij vond dat een onderwerp aandacht nodig had. Zaterdag zal ik mijn laatste eer bewijzen aan deze markante persoonlijkheid."

Afscheid nemen van Willem van Tilborg kan donderdagavond vanaf 19.30 uur in het Stadsmortuarium aan de Docfalaan. Zijn crematie is zaterdag in besloten kring. We zullen Willem missen en wensen zijn nabestaanden alle sterke met het verwerken van dit verlies.